Shtatzania dhe vetëvlerësimi

Shtatzania shkakton ndryshime të rëndësishme në trupin e gruas shtatzanë.

Εγκυμοσύνη και Αυτοεκτίμηση

Këto nuk janë vetëm ndryshime hormonale, por edhe të dukshme, përderisa trupi ndryshon në mënyrë spektakolare.

Zakonisht, ndryshimet hormonale shkaktojnë psikologji pozitive për gruan shtatzanë.

Prandaj një grua që deri në këtë kohë ka marrëdhënie të mirë me trupin dhe feminilitetin e saj, do të dashurojë trupin e saj të ri dhe do të ndihet krenare për të.

Në të kundërt një grua me vetëvlerësim të ulët dhe imazh të dobët deri në kohën e shtatzanisë, do të shohë ndryshime në trupin e saj si shenja shëndoshjeje dhe nuk do të ndihet rehat me të.

Ndryshimet trupore do të bëhen edhe më të forta ndërsa muajt kalojnë. Rrobat nuk i bëjnë më dhe ajo vazhdimisht kërkon për masa më të mëdha ose rroba që janë posaçërisht të dizenjuara për gratë shtatzana.

Kur imazhi i trupit të saj të ri është negativ, gruaja shtatzanë mund të ndiejë turp dhe mund të refuzojë të shfaqet e zhveshur psh në plazh apo përpara partnerit të saj për shkak të imazhit të ulët për veten.

Gjithsesi për shumicën e grave trupi i tyre i ri bëhet sinonim i trupit të plotë. Qesja amniotike dhe bebi brenda barkut i japin gruas një ndjesi plotësie dhe bëhet burim i madh gëzimi, deri në masën kur disa gra e përjetojnë lindjen e bebes dhe ndarjen nga trupi i tyre si humbje. Në varësi të psikologjisë dhe vetëvlerësimit të gruas, kjo humbje do të zëvendësohet nga kënaqësia e kontaktit me beben ose do të çojë në depresion pas lindjes.

Gratë shtatzana, si adoleshentetet, do të shpenzojnë disa kohë përpara pasqyrës,  duke vërejtur ndryshimet në trupin e tyre. Gjoksi i saj i ri, tani i rritur gjatë shtatzanisë mund të duket tejet tërheqës, veçanërisht një gruaje që dashuron trupin e saj.

Në anën tjetër, kthimi iI trupit në gjendjen e mëparshme mund të jetë shkak i një stresi të ri. Këto shqetësime nuk janë të bazuara, përderisa në të vërtetë trupi mund të bëhet i butë gjatë ditëve të para të paslindjes dhe kërkon kujdes të veçantë.

Për këtë arsye gratë që ndihen mirë me çfarë po u ndodh dhe kujdesen për veten, do të marin masat e duhura për të mbajtur trupin sa më të fortë të munden duke përdorur hidratues.

Gjatë shtatzanisë, për shkak të ndryshimeve hormonale, pesha e një gruaje mund të kalojë limitet normale. Kështu asaj i duhet të jetë e kujdesshme, duhet të ushqehet mirë, por të shmangë gjërat që mund të dëmtojnë imazhin e trupit të saj, shëndetin e saj, si dhe peshën e tepërt të shtuar e cila shoqërohet me diabet.

Në anën tjetër, shumë produkte kimike që ajo përdorte më parë, siç janë bojërat e flokëve, manikyrët etj nuk duhen përdorur gjatë shtatzanisë. Për disa gra që shpenzojnë shumë në produkte të tilla bukurie, kjo mund të kontribuojë në ndjesinë e të qenurit më pak tërheqëse.

Ky trup i ri nuk i përket vetëm gruas. Ajo gradualisht merr përgjegjësinë e mëmësisë dhe veçanërisht që kur ajo ndien lëvizjet e bebit, ajo ndien që duhet të kujdeset më shumë për shëndetin e saj.

Kështu shtatzania mund të rritë ndjenjën e vetëbesimit për shumë gra. Trupi i tyre merr kuptimin e mëmësisë dhe kjo i bën ato të ndihen të plotësuara.

Gjidhënia mund të jetë një tjetër sfidë për vetëvlerësimin e gruas dhe imazhin që ajo ka për trupin e saj. Shumë gra besojnë se një praktikë e tillë shkatërron identitetin e tyre seksual. Ato ndihen si lopët, siç thonë, dhe kufizohen nga gjidhënia, duke humbur kështu mundësinë unike të të përjetuarit eksperienca të reja me beben e tyre.

Në të kundërt, gratë me vetëvlerësim të lartë shijojnë gjidhënien. Përveç kësaj një gjinekolog thekson që gjidhënia mbron gjoksin nga humbja e papritur e volumit dhe e mban atë të fortë.

Kështu pajtimi me natyrën jo vetëm ruan imazhin e trupit pas lindjes por është edhe një një shenjë e mirë e vetëvlerësimit. 

 

Dimitra Stavrou

Psikologe/Dramaterapist

Kërkuese e asociuar SEC

Shtatzania dhe vetëvlerësimi | Babylino

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.