Ushqyerja me gji

Ushqyerja me gji është akt emocional i lidhjes mes bebes dhe nënës së tij. Kontakti fizik, delikatesa, “shija” e nënës, vështrimi i saj i ëmbël ofrojnë afeksionin dhe sigurinë e domosdoshme për zhvillimin emocional të bebes. 

Θηλασμός

Mund të themi se qumështi i gjirit është thuajse i pazëvendësueshëm, pasi asgjë e njëjtë nuk është krijuar ndonjëherë. Qumështi i gjirit është ushqyesi më i mirë për bebet, ndërkohë që ushqyerja me gji ofron shumë përfitime si për nënën dhe për fëmijën. Arsyet kryesore janë si më poshtë:

Për bebin

 • Mbron nga viruset, infeksionet, alergjitë, diabeti dhe sëmundjet gastrointestinale.
 • Rrit ndjeshëm IQ ( inteligjencën) e bebit
 • Rrit efikasitetin e vaksinave
 • Redukton rrezikun e obesitetit
 • Bebi ndërton mishra dhëmbësh e dhëmbë të shëndetshëm
 • Forcon kontaktin tuaj fizik me bebin
 • Parandalon astmën

 

Për nënën

 • Mbron nga osteoporoza
 • Zvogëlon rrezikun e hemorragjisë pas lindjes
 • Redukton kancerin në gji
 • S’k nevojë të lash e të sterilizosh shishet e biberonat
 • Ushqyerja me gji kërkon më pak kohë dhe është më e lirë- është falas
 • Nëna që ushqen me gji ndien përmbushje emocionale, vetëbesim dhe ndërton lidhje emocionale me bebin e saj.