Zhvillimi muajin e 5-të

Muaji i pestë…

5ος μήνας ανάπτυξης

Çfarë mund të bëjë në fund të muajit të pestë:

 •  Mund të mbajë  kokën lart, edhe në pozicionin ulur
 • Mund të qëndrojë në krahët e tij dhe të ngrejë gjoksin kur është përmbys
 • Mund të ngrejë dhe të lëvizë këmbët dhe krahët në pozicionin përmbys
 • Mund të rrotullohet
 • Mund të fokusohet në objekte shumë të vogla si psh një stafidhe
 • Bërtet nga kënaqësia
 • Bën ggg
 • Mund të rrëmbejë lodra dhe të luajë kur është i shtrirë
 • Kur mban diçka në duar, si lodra apo sende, ka tendencën t’i futë në gojë
 • Mund të përmbyset nga pocicioni ndenjur
 • Mund të rrëmbejë lodra si një raketake dhe e tund atë me forcë poshtë e lart
 • Nis të përtypet
 • Mund të vërejë lëvizjet tuaja me kujdes
 • Mund të kthejë kokën drejt atij që flet.

 

Vini Re! Të gjithë fëmijët janë të ndryshëm nga njëri tjetri dhe secili ka rritmin e tij të rritjes. Stadet e përshkruara të zhvillimit janë bazuar mbi nivelet mesatare. Mos u shqetëso nëse bebi yt nuk është sipas kësaj mesatarjeje. Nëse vini re diçka shqetësuese në zhvillimin e tij, kontakto me pediatrin.