Siguria në shtëpi

Nëntë nga dhjetë aksidente ndodhin për shkak të gabimeve njerëzore, neglizhencës apo injorimit të rrezikut. Gjithsesi, veçanërisht për aksidentet e fëmijëve, mungesa e njohurisë nga prindërit dhe e atyre që janë përgjegjës për ta është një çështje shumë e rëndësishme.

Ασφάλεια μέσα στο σπίτι

Bazuar ne informacionin e publikuar nga organizata jo qeveritare “Qendra e Traumës për fëmijët” , çdo vit dëmtohen rreth 500 000 fëmijë në Greqi. Dhe çka është më e rëndësishme është se shumica e këtyre aksidenteve  ndodhin në mjedisin e “sigurt” të shtëpisë.

Sigurisht që nuk duhet të reagoni në mënyrë tejet mbrojtëse, pasi ankthi i tepërt mund të çojë në rezultate të padëshiruara. Ajo që duhet të bësh është të ndjekësh të gjitha udhëzimet e nevojshme për sigurinë në shtëpi, në mënyrë që të mbani të voglin tuaj larg rrezikut në çdo moshë.

Kur foshnja juaj bëhet fëmijë, kriteri që duhet të keni parasysh gjithmonë për mjedis ideal është siguria. Kjo nuk duhet t’ju pengojë të kombinoni funksionalitetin e shtëpisë me lirinë që ka nevojë fëmija juaj për të qenë krijues, aktiv dhe i sigurtë. Kombinimi i mbikqyrjes me ndërhyrje të vogla në shtëpi përsa i përket mobiljeve apo dekorimeve të ndryshme, mund të mos eleminojë rreziqet por ju ndihmon së tepërmi në reduktimin e tyre.

 

Rregullat e sigurisë në shtëpi:

 • Përdorni mbulesa për çorapet e fëmijës
 • Përdorni mbulesa për sobën e gatimit, ka mbulesa të posaçme edhe për sobat qeramike në mënyrë që fëmija të mos vendosë duart mbi të. Asnjëherë mos  lini  gjellë të nxehta të arrihen nga fëmija
 • Përdorni mbrojtëse të shkallëve
 • Gjithmonë përdorni mbrojtëse xhami të kontrolluar apo metalike përpara oxhakut edhe nëse nuk është i ndezur (do të habiteni me mundësine e fëmijës për të hyrë dhe nga kurioziteti i tij) dhe vendosni aksesorët në vend të sigurt
 • Siguro gjithë sirtarët dhe dollapët që mund të arrihen nga fëmija, veçanërisht në kuzhinë e në banjë ku gjërat mund të jenë shumë të rrezikshme për të. Vendos larg arritjes nga fëmija të gjithë detergjentët, thikat dhe aksesorët  e gatimit, si dhe farmacinë e shtëpisë
 • Ulni termostatin e ngrohësit të ujit. Mos vendosni gjë pranë ngrohësit të ujit
 • Hekurosni kur fëmija është duke fjetur dhe mos harro të heqësh hekurin nga priza menjëherë pas përdorimit dhe vendose hekurin larg arritjes nga fëmija. Futeni në dollap sa më shpejt të jetë e mundur
 • Duhet të mbyllni gjithmonë kapakun e tualetit dhe mos lejoni sasi të mëdha uji të arrihen nga fëmija. Është shumë e rëndësishme të sigurohen puse, rezervuarë dhe pika të tjera të grumbullimit të ujit
 • Vendosni kënde mbrojtëse në mobilje, veçanërisht nëse janë metalike dhe të mprehta
 • Duhet të largoni karriget dhe tavolinat nga dritaret dhe mos lini kordonin e grilave apo të perdeve të varet. Mund të përdorësh një shirit plastik ngjitës transparent i cili ndihmon në fiksimin e xhamave  të thyer në rast aksidenti
 • Izoloni të gjitha mobiljet e paqëndrueshme dhe ato me cepa
 • Sigurou që koshi i plehrave në shtëpi është i madh, nuk hapet lehtë dhe është në vend të sigurt. Qeset plastike duhet të ruhen në dollap. Hiqni gjërat që nuk ju duhen nga shtëpia
 • Hiqni bimët që mund të shkaktojnë helmim
 • Nëse keni armë gjahu apo armë të tjera dhe ju duhet ta mbani brenda në shtëpi, kujdesu që të jetë bosh, në siguresë dhe  municionin mbajeni në një vend të veçantë të sigurtë
 • Siguroni ballkonet e shtëpisë nga pjesa e brendshme
 • Përdor tapete kundër rrëshqitjes poshtë qylymave ose vendosi ato poshtë mobiljeve të rënda. Vendos një tapet kundër rrëshqitjes në vaskë dhe jashtë saj

 

Ndërsa fëmija rritet ai do të nisë të ecë, të prekë gjithçka, ta futë në gojë… kjo do të jetë mënyra e tij për zbulimin e botës! Gjëja më e mirë që mund të bëni tani është të inkurajoni besimin e tij tek vetja. Nuk duhet të rritet duke dëgjuar vazhdimisht nga ju të thoni “jo”, “kujdes” dhe “mos e prek”. Në mënyrë që të mos i thoni këto, duhet së pari të bëni disa rregullime. Fëmija ka nevojë për një mjedis që do t’i japë sigurinë të pushtojë ngadalë të gjitha stadet e zhvillimit.

Nëse duhet të përgatiteni për çfarë ju pret, vini re që aksidentet më të shpeshta janë rënia, helmimi nga detergjentët ose tymi i cigares (një cigare përmban sasi të mjaftueshme duhani që mund të jetë fatale nëse konsumohet nga një fëmijë) dhe djegiet. Mund të vini re që djegiet nga lëngjet e nxehta janë më të shpeshta sesa djegiet e thata.