Një dhomë e sigurt për të sapolindurin

Meqënse tashmë kemi folur për ngjyrat dhe dekorimin që ju do të zgjidhni për dhomën e fëmijës suaj, është koha që të mbani mend disa gjëra të rëndësishme për sigurinë e tij.

O cameră sigură pentru nou-născut - Κεντρική Εικόνα

Sidomos gjatë muajve të parë të jetës së tij, ju duhet të krijoni një mjedis që të ofrojë rehati, siguri dhe qetësi për të dy ju!!

Le të shohim disa pika të rëndësishme për dhomën e tij ...

Krevati

Gjatë muajve të parë të jetës së tij, detyra më e rëndësishme që ka, është të flejë !! Sa për ju, lëvizja lirshëm në dhomë është gjithashtu shumë e rëndësishme. Organizoni mobiljet në mënyrë të tillë që t’ju lejojnë një qasje të lehtë dhe të sigurt madje edhe gjatë kohës së natës, duke i dhënë rëndësi të veçantë pozicionimit korrekt të krevatit të fëmijës.

Është mirë të zgjidhni një vend që nuk do të jetë nën dritare apo përballë derës së ballkonit të dhomës. Rrezet e diellit direkte dhe grimcat e pluhurit në ajër, mund të shkaktojnë irritime apo edhe probleme shëndetësore te fëmija juaj (p.sh. të marrë të ftohtë). Gjithashtu shmangni zonën pranë ngrohësit.

Hapi i ardhshëm është të zgjidhni dyshekun e duhur për krevatin e fëmijës. Pasi fëmija kalon shumë orë në ditë shtrirë,  është shumë e rëndësishme që të i kushtoni vëmendje të veçantë zgjedhjes së dyshekut. Mos harroni se dyshek që do të zgjidhni mund të përdoret deri sa fëmija juaj të arrij moshën 4 ose 5 vjeç, një periudhë me ndryshime të shpejta të trupit. Është e rëndësishme për të zgjidhni atë që do të ofrojë një gjumë të rehatshëm dhe të kënaqshme dhe në të njëjtën kohë një mbështetje të saktë të shpinës. Vini re se jastëkët nuk janë të lejuara gjatë vitit të parë të jetës së fëmijës suaj.

Për të zgjedhur një dyshek ju gjithashtu duhet të marrin në konsideratë sa më poshtë:

  • Duke marrë madhësinë e duhur nuk do të krijohen hapësira mes dyshekut dhe krevatit të fëmijës, ju minimizoni rrezikun për të ngecur apo dëmtuar. Ju gjithashtu mund të gjeni një dyshek me anë të fortë, i cili nuk lejon këmbët e fëmijës të ngelen mbërthyer mes dyshekut dhe kornizës së krevatit.
  • Duhet të ofrojë rehati dhe mbështetje. Një dyshek me fortësi mesatare që "ndjek" format e trupit do të ishte ideale, pasi do të sigurojë mbështetje duke i dhënë njëkohësisht ndjenjën e përqafimit trupit dhe relaksim. Siç kemi thënë tashmë, mbështetja e saktë e shpinës është me të vërtetë e rëndësishme për zhvillimin e fëmijës tuaj. Pra, një dyshek i mirë do të ofrojë  një gjumë të cilësisë, i cili është shumë i rëndësishëm për zhvillimin e tij.
  • Për më tepër, duke zgjedhur një dyshek të bërë nga materiale të sigurt dhe të çertifikuar është gjithashtu shumë e rëndësishme. Fëmija juaj kalon shumë orë në shtrat, prandaj shtrirja në një dyshek të sigurt është shumë e rëndësishme pasi ai është më i ndjeshëm ndaj substancave të dëmshme. Një zgjedhje e materialeve ekologjike dhe miqësore me lëkurën me aftësinë për të "marrë frymë", do të ishte ideale. Përsa i përket mbulesës së dyshekut, përpiquni të gjeni një hypo allergenic I cili është trajtuar për të parandaluar rritjen e mikroorganizmave, të cilat mund të shkaktojnë alergji dhe probleme të frymëmarrjes. E fundit por jo më pak e rëndësishme, zgjidhni një dyshek që mbulesën e ka përbërje pambuku, për të krijuar kushte ideale miqësore për gjumin e fëmijës tuaj.

Gjithmonë kujtohuni të vendosni në siguresë dorezat e krevatit, pasi fëmijës i duhen disa sekonda për ta lëvizur dhe për të lënduar veten. Shmangni të varni çdo gjë që potencialisht mund të gëlltiten lehtë si gur fatësjellës, kryqe etj.

Së fundi, mos varni asgjë në mure mbi krevatin e fëmijës si rafte apo dekorime, edhe nëse ato janë të siguruara mirë.

Tavolina e ndërrimit

Gjëja tjetër që ju duhet të zgjidhni me kujdes është tavolina e ndërrimit. Në qoftë se ju vendosni të blini një të tillë, përpiquni të gjeni një të gjerë kështu që edhe në qoftë se fëmija juaj rritet ju nuk do të duhet ta zëvendësoni atë. Të jesh në gjendje për të ruajtur gjithçka që ju nevojitet për ndryshimin e pelenës është gjithashtu shumë e dobishme, ashtu si edhe e domosdoshme që të mos e lini fëmijën tuaj qoftë edhe për disa sekonda pambikëqyrje.

Nëse ju doni siguri shtesë për lëvizjen e fëmijës suaj, duhet të gjeni një tryezë e cila siguron anë të larta të barabarta.

Nëse ju keni një dyshek ndërrimi i cili mund të vendoset në krye të një mobilje, sigurohuni që të mos jetë projektuese, kështu që edhe në qoftë se fëmija juaj e gjen veten në anë nuk do të zvarritet dhe të vritet.

Dyshemeja

Dyshemeja është gjithashtu shumë e rëndësishme për sigurinë e dhomave. Mos harroni se në  dhomën e fëmijëve dyshemeja mund të bëhet shumë pis dhe për këtë arsye duhet të jetë e lehtë për ta pastruar dhe të mos jetë e rrëshqitshme. Nëse vendosni tapet në dysheme, sigurohuni që ta pastroni dhe ajrosni shpesh për të mos grumbulluar pluhur dhe insekte. Pra, nëse ju doni të përdorni tapet, sigurohuni të jetë i sigurt dhe që pastrohet lehtë.

Dritaret e dhomës

Përdorni izolues plastikë transparente në dritare, veçanërisht në qoftë se ato nuk janë dopioxham. Pra, nëse ato thyhen, xhamat nuk do të përhapet në dhomë duke shkaktuar ndonjë aksident.

Ndriçimi

Drita natyale ditën është e përkryer për dhomën e fëmijës tuaj. Në qoftë se dhoma është pak e errët gjatë ditës, do të duhet një dritë që nuk do të shqetësojë sytë e fëmijës ndërsa rri shtrirë në krevat apo e ndërroni. Prandaj, përpiquni të gjeni një dritë që të krijojë një atmosferë të ngrohtë dhe natyrale.

Përveç ndriçimit kryesore të dhomës, do të ketë momente që do tju duhet një atmosferë relaksuese, për të ushqyerit me gji, ose për të lexuar një përrallë gjatë kohës që është në shtrat. Në momente si ky një llambë tavolinë në  tavolinën e kafes pranë karriges ku e ushqeni me gji, pranë krevatit të tij do të ishte ideale.

Megjithatë drita e natës është më e rëndësishmja. Për të shmangur një dritë  të ndritshme, shqetësuese, gjatë ndërrimit  të pelenës apo të ushqyerit, dhe të kesh fëmijën të inatosur dhe zgjuar, vendosni dritën e përshtatshme e cila ju ofron ndriçim të mjaftueshëm.

Kujdes me elektricitetin!

Ne kurrë nuk mund të jemi të kujdesshëm mjaftueshëm me energjinë elektrike, kështu që jeni të vetëdijshëm për rreziqet! Asnjë kabllo apo prizë nuk duhet të kalojë  afër krevatit të foshnjës apo tryezës së ndërrimit, apo në vende të tjera në dhomë. Mbulimi i të gjitha prizave me mbrojtës plastik është shumë thelbësore.

Mjedis miqësor dhe i pastër

Siç kemi përmendur tashmë, gjatë vitit  të parë të jetës, fëmija juaj do të shpenzojë orë të gjata në dhomën e tij dhe në krevat. Prandaj, ju duhet ti kushtoni përpjekjet tuaja maksimale për t’i ofruar një mjedis të pastër dhe të shëndetshëm. Lexoni më poshtë disa gjëra të listuara për një mirëqenien më të mirë:

  • Ajrimi i dhomës, batanijes dhe dyshekut duhet të bëhen pothuajse të përditshme. Përveç kësaj, hapni dritaret e dhomës dy herë në ditë, herët në mëngjes dhe vonë në mbrëmje, kur trafiku është më i ulët, për të shmangur pluhurin dhe ndotjen nga jashtë. Gjithashtu mund të instaloni një pastrues ajri, nëse jetoni në një zonë me ndotje të lartë të ajrit. Është natyrisht e ndaluar, të pini duhan në dhomën e fëmijës dhe do të ishte edhe më mirë në qoftë se ju nuk pini duhan brenda në shtëpi!
  • Mos e mbushni dhomën me objekte të panevojshme që mund të marrin pluhur. Pluhuri është një nga arsyet kryesore që shkaktojnë alergji. Kur pastroni dhomën e foshnjës, filloni nga pikat më të larta duke përdorur gjithmonë një leckë të lagur për të shmangur pluhurin lundrues në ajër. Gjithashtu shmangni hyrjen në dhomën e foshnjës me rroba, këpucë dhe çanta që janë veshur gjatë ditës, pasi ato mund të mbajnë baktere. Për të njëjtën arsye, është e këshillueshme të shmangni qilimat dhe tapetet, edhe në dimër. Gjej rrugica të vogla ekologjike që mund ti mnbani pastër dhe ti shkundni rregullisht.
  • Mos instaloni kondicioner në dhomë. Konsultohuni me pediatrin tuaj për grupmoshën e fëmijëve që mund të kenë kondicioner në dhomën e tyre. Në qoftë se ju e keni instaluar tashmë dhe e keni përdorur , duhet të dini se pavarësisht nga temperatura ideale që ju siguron, në qoftë se nuk mirëmbahen siç duhet, filtra mund të lëshojnë mikrobet në atmosferë. Pra, hiqni dhe lajini filtrat rregullisht.
  • Shmangni përdorimin e detergjenteve dhe zbardhuesve, të cilët mund ti shkaktojnë acarim të sistemit të frymëmarrjes foshnjës dhe dhimbje koke. Zgjidhni materiale që nuk çlirojnë substanca toksike dhe janë miqësore me mjedisin. Ju gjithashtu mund të gjeni "receta" për detergjentë shtëpie duke përdorur materiale të tilla si uthull, sapun jeshil, etj  Mos përdorni aromatizues të ajrit dhe insekticide, veçanërisht në qoftë se ju nuk mund të ajrosni dhomën plotësisht më pas.

Edhe në qoftë se ju vendosni të mbani krevatin e fëmijës në dhomën tuaj gjatë muajve të parë, është e rëndësishme që dhoma të jetë e përgatitur para lindjes së saj (në qoftë se ka një vend në dispozicion në shtëpi). Është e rëndësishme për një fëmijë që të ketë dhomën e vet kur rritet. Një vend miqësor për t'u çlodhur... bërë me ndjeshmërinë dhe dashurinë tuaj!!