Ασφαλές σπίτι για το νεογέννητο μωρό

Ένας παιδίατρος μπορεί να σας διαβεβαιώσει για το πόσο σημαντικό είναι να κάνετε ορισμένες αλλαγές στο σπίτι σας, όταν θα έρθει το νέο μέλος της οικογένειας. Ένα σπίτι είναι γεμάτο κινδύνους για ένα μικρό πλασματάκι. Οι γονείς ανησυχούν μήπως κάποιος θελήσει να κάνει κακό στο παιδί τους ή μήπως κάποιο άλλο παιδάκι το τραυματίσει κατά λάθος ή αν θα γίνει κάποιο ατύχημα στις κούνιες και δεν συνειδητοποιούν πόσοι κίνδυνοι υπάρχουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Βρέφος Ασφάλεια

Σύμφωνα με έρευνες, είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των παιδιών που τραυματίζονται στο σπίτι παρά εκείνων που παθαίνουν κάτι εκτός σπιτιού. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, αφού μπορείτε με απλές και μικρές κινήσεις να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα κινδυνέψει από πιθανούς τραυματισμούς. Για τη δημιουργία, λοιπόν, ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το μωρό σας πρέπει αρχικά να γνωρίζετε ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι τραυματισμού του παιδιού και ύστερα να προσπαθήσετε να το προφυλάξετε. Οι πιο κοινοί κίνδυνοι είναι ο κίνδυνος πνιγμού, τα εγκαύματα και η δηλητηρίαση.

Οι ανάγκες που έχει και οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στο σπίτι διαφέρουν σε κάθε ηλικία. Για παράδειγμα, όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο δεν θα ανησυχείτε για το αν θα πέσει από κάπου που προσπάθησε να ανέβει ή αν θα βάλει κάτι που βρήκε στο πάτωμα στο στόμα του, γιατί ακόμα δεν θα μπορεί να μπουσουλίζει και να σκαρφαλώσει στα έπιπλα.

Όταν ένα μωρό είναι νεογέννητο, λοιπόν, θα πρέπει αρχικά να είστε προσεκτικοί με παράγοντες κινδύνου, που δεν αφορούν μόνο το παιδί, αλλά και εσάς. Θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τα σώματα θερμότητας του σπιτιού σας για να βλέπετε αν λειτουργούν σωστά και δεν έχουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγχετε τη ξηρότητα στο καλοριφέρ, το air condition και το τζάκι. Ο θερμοσίφωνας, επίσης, δεν θα πρέπει να είναι πάνω από τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Για την αποφυγή και την αντιμετώπιση πιθανής πυρκαγιάς, καλό θα είναι το σπίτι σας να είναι εξοπλισμένο με πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε οι λάμπες και τα φώτα του σπιτιού σας να μην έρχονται σε επαφή με ύφασμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει μια ανεπιθύμητη φωτιά.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικές ασφάλειες για τα συρτάρια και τα ντουλάπια του σπιτιού ώστε να μην μπορεί το παιδί σας να τα ανοίξει και να έρθει σε επαφή με αιχμηρά αντικείμενα ή απορρυπαντικά.

Φυσικά, θα πρέπει να έχετε ένα κουτί που να είναι το ‘’φαρμακείο’’ του σπιτιού. Αυτό το κουτί θα πρέπει να εμπεριέχει φάρμακα, επιδέσμους και ό,τι άλλο μπορεί να είναι απαραίτητο αν χρειαστεί ένα μωρό τις πρώτες βοήθειες. Εννοείται πως θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τα φάρμακα, να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, αλλά και να διαβάζετε τις οδηγίες τους. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε σε κοινή θέα, για παράδειγμα στην πόρτα του ψυγείου σας, το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης και το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων.

Όσον αφορά στο μπανάκι του μωρού σας θα πρέπει βασικά να είστε πολύ προσεκτικοί στο να μην γλιστρήσει και χτυπήσει. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο αγοράστε μια μικρή μπανιέρα ειδική για μωρά, η οποία θα πρέπει να είναι αντιολισθητική.

Είναι απαραίτητο ακόμα να είστε πολύ προσεκτικοί με το πού κοιμάται το μωρό σας. Μην το αφήνετε να κοιμάται μόνο του στο κρεβάτι σας αν δεν είστε και εσείς εκεί. Υπάρχει κίνδυνος να πέσει. Οι κούνιες είναι ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει το παιδί όταν είναι ακόμα μικρό. Σαφέστατα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με όλα τα έπιπλα του σπιτιού σας. Υπάρχουν ειδικά προστατευτικά για τις γωνίες των επίπλων. Είναι επίσης αναγκαίο να κρύψετε οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο ή διακοσμητικό υπάρχει στο χώρο.

Όταν το παιδί σας είναι ακόμα λίγων μηνών τα πράγματα είναι πιο εύκολα διότι δεν μπουσουλάει και είναι λιγότερες οι πιθανότητες να χτυπήσει. Όλη η ευθύνη, λοιπόν, είναι δική σας για το αν το παιδί θα είναι ασφαλές. Σαν νέοι γονείς είναι φυσικό να αγχώνεστε και να φοβάστε, αλλά δεν χρειάζεται. Το μόνο που είναι απαραίτητο να κάνετε είναι να φτιάξετε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας κατάλληλους για να φιλοξενήσουν ένα μωρό και εσείς από την άλλη να του δίνετε την απαιτούμενη προσοχή.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.