Μπάνιο

Tο μπάνιο για το μωρό σας είναι απαραίτητο κάθε μέρα από την πρώτη στιγμή της ζωής του. 

Îmbăierea - Κεντρική Εικόνα

Λίγο περισσότερη προσοχή χρειάζεται τις δύο πρώτες εβδομάδες και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, όπου θα πρέπει να το πλένετε μόνο με σφουγγάρι:

Επιλέξτε μια άνετη, επίπεδη επιφάνεια και βάλτε πάνω μια μαλακή πετσέτα. Ξαπλώστε απαλά το μωρό. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό. Προτού ξεκινήσετε έχετε πλάι σας μια λεκάνη με νερό, ένα υγρό μαλακό πανί και βρεφικό σαπούνι. Πλύνετε πρώτα το προσωπάκι του με σκέτο νερό ώστε να μην ερεθιστούν τα μάτια και το στόμα του. Έπειτα βουτήξτε το πανί στη λεκάνη με το σαπουνόνερο και πλύνετε το υπόλοιπο κορμάκι του, δίνοντας έμφαση στη περιοχή της πάνας. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στη περιοχή γύρω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό και στις μασχάλες. Και για τα κοριτσάκια, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.  

Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις.

  • Για το σκοπό αυτό κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται έως και να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας.
  • Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται
  • Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, άσχημη οσμή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.
  • Στην παιδική μπανιέρα μπαίνει μία (1) φορά την ημέρα, κατά κανόνα βράδυ, για να ηρεμεί και να κοιμάται με τη συμμετοχή του μπαμπά.

 

Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες και αφού πέσει ο λώρος δοκιμάστε να βάλετε το μωράκι σας κατευθείαν στο νερό, μέσα στην ειδική μπανιέρα. Τα πρώτα του μπάνια θα πρέπει να είναι όσο πιο ήπια και σύντομα γίνεται ενώ, αν δείξει δυσαρέσκεια στην επαφή του με το νερό, καλό θα ήταν να συνεχίσετε για μερικές εβδομάδες ακόμη τον καθαρισμό του με σφουγγάρι και κατόπιν να ξαναδοκιμάσετε. Το πότε θα είναι έτοιμο θα σας το δείξει από μόνο του. Όταν συμβεί αυτό, γεμίστε μία μικρή μπανιέρα με 5 εκ. νερό, το οποίο θα το αισθάνεστε χλιαρό (36-37°C) και όχι ζεστό και βεβαιωθείτε προτού ξεντύσετε το μωρό, ότι το δωμάτιο θα έχει την ιδανική θερμοκρασία. Θα χρησιμοποιήσετε τα ίδια αξεσουάρ που μεταχειριζόσασταν όταν το κάνατε μπάνιο με το σφουγγάρι, καθώς και ένα δοχείο για το ξέβγαλμα. Ποτέ μην αφήσετε το μωράκι σας μόνο του στο μπάνιο, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, όσο επείγουσα και αν είναι η δουλειά που έχετε να κάνετε. Αν αντιληφθείτε ότι απολαμβάνει το μπάνιο του, αφήστε το λίγη ώρα να πλατσουρίσει με το νερό. Μ’ αυτό το τρόπο μαθαίνει να μην το φοβάται. Το μπάνιο θα πρέπει να είναι μια χαλαρωτική και καταπραϋντική εμπειρία, γι’ αυτό μη βιάζεστε να τελειώσετε τη διαδικασία, εκτός εάν το μωράκι σας ταλαιπωρείται. Μετά την ηλικία των 8-10 μηνών τα παιχνίδια μπάνιου που επιπλέουν γίνονται μοναδική χαρά. Χρησιμοποιήστε τα για να μετατρέψτε το μπάνιο σε μια πολύ ευχάριστη εμπειρία! Όταν ολοκληρώσετε το μπάνιο, σκεπάστε το μικρό με μια μαλακή μπουρνουζοπετσέτα για να κρατήσετε το κεφαλάκι του ζεστό.

Προτιμήστε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας τις απογευματινές ώρες, καθώς αυτό είναι ένας πολύ χαλαρωτικός τρόπος για να το ετοιμάσετε για ύπνο.

 

Με την ευγενική συμβολή του παιδιάτρου κ. Μιχάλη Σαρρή.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.