Κολικοί

Τα μωράκια συνήθως αναπτύσσουν κολικούς μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης εβδομάδας της ζωής τους. Στη περίπτωση αυτή κλαίνε απαρηγόρητα, εκτείνοντας ή μαζεύοντας τα ποδαράκια τους και αφήνοντας αέρια. Οι κρίσεις κλάματος μπορεί να επανέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να επιδεινώνονται τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Κολικοί

Τις περισσότερες φορές οι κολικοί οφείλονται απλά σε μια ασυνήθιστη σωματική ευαισθησία σε κάποιο ερέθισμα. Όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, η ευαισθησία αυτή ελαττώνεται και σε γενικές γραμμές θα εξαφανιστεί γύρω στον τρίτο μήνα.

Συχνό είναι το φαινόμενο οι κολικοί να οφείλονται σε κοίλη ή κάποια άλλη αρρώστια.

Αν θηλάζετε το μωράκι σας μπορεί να προκαλούνται λόγω της υπερευαισθησίας του σε κάποια υγρή ή στερεή τροφή που καταναλώνετε. Το πρόβλημα των κολικών, λοιπόν, έχει ημερομηνία λήξης, δεν θα πρέπει όμως απλώς να περιμένετε να περάσει, υπάρχουν μερικά πράγματα που ίσως αξίζει να δοκιμάσετε να κάνετε...

  • Αν θηλάζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τροφές όπως το λάχανο, η καφεΐνη, τα μπαχαρικά και κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν στομαχική διαταραχή στο βρέφος. Αν ταΐζετε το μωρό σας με ξένο γάλα, δοκιμάστε κάποιο που να μην έχει βάση το αγελαδινό γάλα ή που να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, ανάλογα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Αν οι κολικοί έχουν προέλθει από ευαισθησία σε κάποια τροφή θα πρέπει να υποχωρήσουν σε μια με δύο μέρες μετά την αλλαγή του γάλατος.
  • Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά ή βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κάντε βόλτες μέσα στο σπίτι. Η κίνηση και η σωματική επαφή θα το καθησυχάσουν.
  • Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στα γόνατα σας και τρίψτε του την πλάτη μαλακά. Η πίεση που ασκείται στο στήθος του μπορεί να το ανακουφίσει από τον πόνο.
  • Τυλίξτε το καλά μέσα σε μια απαλή κουβέρτα για να νιώσει ζεστασιά στην κοιλιά.

 

 

Με την ευγενική συμβολή του παιδιάτρου κ. Μιχάλη Σαρρή.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.