Νέα μητέρα και αυτοεκτίμηση

Η ηλικία που κάποια γυναίκα γίνεται μητέρα δεν αποτελεί από μόνη της παράμετρο που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση της, αν η μητρότητα εμφανιστεί από τα 20 χρόνια και μετά και ως τα 50. Σήμερα, που το σχολείο είναι υποχρεωτικό ως την ηλικία των 15, μπορούμε να πούμε ότι η εμφάνιση της μητρότητας πριν τα 20 μπορεί να εμφανίζει προβλήματα στην αυτοεκτίμηση, καθώς το παιδί μπορεί να ανακάμψει την επαγγελματική και φοιτητική πορεία του, αλλά και την εξατομίκευσή του (ενηλικίωση).

Νέα μητέρα και αυτοεκτίμηση

Σήμερα ειδικά, με την οικονομική κρίση, οι νέοι γονείς μπορεί να δοκιμάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες ως προς την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν, ιδιαίτερα αν έχουν φτιάξει νωρίς οικογένεια. Συνήθως, προστρέχουν για βοήθεια στις πατρικές τους οικογένειες και αυτό γίνεται συχνά αντιληπτό από τους νέους γονείς ως μία παλινδρόμηση, μία ήττα στην προσπάθειά τους να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ωστόσο, όταν το κράτος δεν παρέχει δομές στήριξης της οικογένειας, είναι λογικό να αναζητούν βοήθεια από την οικογένεια. Άλλωστε ένα παιδί απαιτεί τεράστια ενέργεια, εξαντλώντας τον κηδεμόνα, και καλό είναι να ασχολούνται μαζί του περισσότεροι ενήλικες, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα και οι σχέσεις στην οικογένεια είναι καλές.

Μία άλλη σημαντική έλλειψη κρατικής μέριμνας, την οποία και πάλι καλείται η πατρική οικογένεια να καλύψει, ή άλλα οικεία πρόσωπα, είναι ότι όταν το βρέφος φτάνει στο σπίτι από το μαιευτήριο, οι νέοι γονείς πρέπει να μάθουν από μόνοι τους μία σειρά από καθημερινές πρακτικές φροντίδας του μωρού, μίας φροντίδας που είναι ειδική σε αυτή την περίπτωση και που αν κάποιος δεν έχει κάποιον να τον συμβουλέψει μπορεί να αισθανθεί ανεπαρκής και αγχωμένος.

Επίσης, η άφιξη ενός παιδιού δίνει εξαιρετική χαρά συνήθως στην ευρύτερη οικογένεια, όμως πάντα όταν έρχεται (ή φεύγει) ένα μέλος, πάντα αλλάζει η υπάρχουσα δυναμική των σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι το νέο ζευγάρι πρέπει να περάσει από ένα στάδιο προσαρμογής από τη  δυαδική σχέση στην τριαδική. Η ψυχική ωριμότητα, η βούληση για τεκνοποίηση, η βοήθεια που μπορεί να έχει το νέο ζευγάρι και άλλοι παράγοντες παρεμβαίνουν για να καθορίσουν το αν αυτό το πέρασμα θα είναι ευτυχές ή θα προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, προβλήματα που θα πλήξουν, έστω και πρόσκαιρα, την αυτοεκτίμησή τους.

 

Δήμητρα Σταύρου

Ψυχολόγος/Δραματοθεραπεύτρια

Eπιστημονικός Συνεργάτης SEC

SEC - Self Esteem Center

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.