Λοχεία

Λοχεία είναι η περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά, εντός ενός διαστήματος 40 ημερών, στην κατάσταση που υπήρχε πριν από τον τοκετό. Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές σωματικές, όσο και ορμονικές και ψυχολογικές.

Λοχεία

Τα λόχεια

Τα λόχεια είναι αιματηρά υγρά, που αποβάλλονται από τη μήτρα και προέρχονται από τον τραυματισμό που προκαλείται από το διαχωρισμό του πλακούντα από το ενδομήτριο. Αποτελούνται από αίμα, υπολείμματα φθαρτού, βλένη και άλλα κύτταρα της μήτρας, επιθήλια του τραχήλου και του κόλπου. Αρχικά είναι αιμορραγικά αλλά στη συνέχεια μετατρέπονται σε ορώδη και βλεννώδη, ώσπου εξαφανίζονται στο τέλος της λοχείας. Ήδη από τη 10η μέρα και μετά ελαττώνονται σημαντικά. Κατά την περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ειδικά επιθέματα για ειδικές χρήσεις, που προσφέρουν προστασία από διαρροές και κακοσμία, αλλά και sensitive φροντίδα στο δέρμα. (www.sanisensitive.gr)

 

Σωστή διατροφή στη λοχεία

Εάν έχετε σκοπό να θηλάσετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Διαφορετικά, μπορείτε να επιστρέψετε στις διατροφικές συνήθειες που είχατε πριν από την εγκυμοσύνη. Η προσπάθεια για να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης (πάντα με ισορροπημένη διατροφή και ποτέ με εξαντλητικές δίαιτες) θα πρέπει ιδανικά να ξεκινήσει αφού έρθει η πρώτη έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό. Ο λόγος είναι ότι μετά την πρώτη περίοδο θα μειωθεί η κατακράτηση υγρών που οφειλόταν στις ορμονολογικές αλλαγές που συνέβησαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και μόνο τότε θα μπορείτε να έχετε μια πραγματική «εικόνα» για το βάρος σας και για το πόσο απέχει από αυτό που θεωρείται ιδανικό για το σώμα σας. Παράλληλα, είναι σκόπιμο να συνεχίζετε να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου για τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

 

Φροντίστε τον εαυτό σας!

Μετά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, το σώμα και ο οργανισμός σας χρειάζονται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προκειμένου να επανέλθουν. Το πρώτο σας μέλημα αυτή την περίοδο είναι η φροντίδα του μωρού σας, αλλά και η δική σας, μέσα από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ξεκούραση και ηρεμία ώστε να ξαναβρείτε σταδιακά τους ρυθμούς σας.
Θυμηθείτε ότι ο οργανισμός σας αναρρώνει από την υπερπροσπάθεια του τοκετού και θα πρέπει να ακούτε τις ανάγκες του και να μην τον βιάζετε για να επανέλθει πιο γρήγορα απ’ όσο είναι φυσιολογικό. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι δύο από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να ξεκινήσετε μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό σας, ώστε να ξαναβρείτε σιγά σιγά τη φόρμα σας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Μην ξεχνάτε πως η άσκηση συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς όπως λέγονται, γι’ αυτό εκτός απ’ τη σωματική ευεξία βοηθούν πολύ και στην ψυχική σας διάθεση.
Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ενότητα με τα ειδικά προγράμματα γυμναστικής για νέες μητέρες, που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ελένη Πετρουλάκη και τα γυμναστήρια Asana, και τα οποία μπορείτε να τα ακολουθήσετε εντελώς δωρεάν από το σπίτι σας!

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.