Babysitting

H αγάπη και η φροντίδα που προσφέρετε στο παιδί σας είναι αναντικατάστατη. Όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένας τρίτος να αναλάβει τη φροντίδα του όσο εσείς είστε υποχρεωμένοι να απουσιάζετε. Πριν αποφασίσετε να προσλάβετε κάποιο άτομο, θα πρέπει να σκεφτείτε:

 • τις ανάγκες του παιδιού,
 • τις δικές σας ανάγκες
 • το χρονικό διάστημα που το παιδί σας θα συναναστρέφεται με αυτό το άτομο

 

Όταν καθοριστούν αυτά, τότε θα είστε έτοιμοι να δεχτείτε τους υποψήφιους!

Babysitting

Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Η επιλογή αυτού του ατόμου, είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει πρώτα από όλα αυτό το άτομο να σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Ξεκινήστε την αναζήτηση ρωτώντας τους φίλους σας και το οικογενειακό σας περιβάλλον. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε γραφεία ή αγγελίες με επιφύλαξη και πάντα παίρνοντας συστάσεις προϋπηρεσίας από οικογένειες που έχουν συνεργαστεί με αυτό το άτομο. Καλό θα ήταν το άτομο που θα προσλάβετε να έχει μεγαλώσει δικά του παιδιά ή να έχει ασχοληθεί με παιδιά στην επαγγελματική του ζωή. Σημαντικότερο όλων είναι το άτομο που θα φροντίζει το παιδί σας να αγαπά αυτό που κάνει, να έχει ανάλογη εμπειρία και επικοινωνιακές ικανότητες. Είναι αναγκαίο να υποβληθεί σε εξετάσεις για φυματίωση ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα οποιοσδήποτε προσληφθεί, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του παιδιού σας. Ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλεύσει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

 

Η στιγμή της συνέντευξης

 • Κατ’ αρχήν, επιτρέψτε σε αυτό το άτομο να παίξει με το παιδί σας και παρακολουθήστε με διακριτικό τρόπο πως τα πάνε μεταξύ τους.
 • Ρωτήστε ευγενικά για ποιο λόγο ενδιαφέρεται για τη θέση. Χρειάζεται επειγόντως δουλειά ανεξάρτητα από το αντικείμενο; Αγαπά τα παιδιά και κατανοεί ότι είναι μία δουλειά που απαιτεί υπομονή, χρόνο και υπευθυνότητα;
 • Ρωτήστε τι προσόντα διαθέτει. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πτυχιούχος παιδαγωγικής ή βρεφονηποιοκομίας αλλά θα πρέπει να ξέρει να χειρίζεται ορθά την Ελληνική γλώσσα, να διαθέτει ευστροφία ώστε να παρακινήσει το παιδί να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες, να έχει εμπειρία με παιδιά και να γνωρίζει πώς να τα χειριστεί.
 • Ρωτήστε πως θα διαχειριζόταν μια ιδιάζουσα κατάσταση και εάν έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών. Εάν όχι, εάν θα ήθελε να παρακολουθήσει.
 • Παρακολουθείστε πως ταΐζει και αλλάζει το παιδί σας.

 

Όταν τελειώσει η συνέντευξη και ο υποψήφιος αποχωρίσει από το σπίτι, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε και μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας:

 • Ήταν συνεπής στην ώρα για τη συνέντευξη; Εάν δεν έφτασε έγκαιρα πιθανότατα να υποθέσετε ότι μπορεί να αργήσει ξανά.
 • Η εμφάνισή ήταν η πρέπουσα; Εάν δεν ήταν στην διαδικασία της συνέντευξης τότε λογικά, όταν προσληφθεί μπορεί να προσέχει ακόμη λιγότερο. Αυτό ίσως έχει αντίκρισμα και στην καθημερινή περιποίηση του παιδιού σας που μπορεί να μην είναι σχολαστική.
 • Σαν άτομο και προσωπικότητα σας εμπνέει εμπιστοσύνη; Έχετε σωστή επικοινωνία;
 • Το παιδί σας τι γνώμη σχημάτισε; Πώς συμπεριφέρθηκε σε αυτό; Φάνηκε να έχει υπομονή και κατανόηση για το παιδί σας;

 

Αφού αποκομίσατε θετική εντύπωση από τη συνέντευξη και διαθέτει καλές συστάσεις, απομένει ακόμα ένα βήμα προτού αποφασίσετε να προβείτε σε μόνιμη συνεργασία. Η επόμενη κίνηση είναι να καλέσετε το άτομο στο σπίτι σας ξανά για μία δοκιμαστική συνεδρίαση. Αξίζει τον κόπο να πάρετε μία μέρα άδεια από τη δουλειά έτσι ώστε να είστε παρούσα και να παρατηρείτε πως κινείται. Επίσης, εξηγήστε κάποια βασικά πράματα όπως τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού και τις δουλειές που προαπαιτούνται. Δώστε στο άτομο την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το παιδί σας αλλά και με τους χώρους του σπιτιού. Να έχετε κατά νου ότι το παιδί σας πιθανότατα θα εξοικειωθεί όταν δε θα είσαστε εσείς τριγύρω. Γι αυτό, αφήστε τους για λίγο μόνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως για όσο χρόνο είστε παρούσα να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Τέλος, ακολουθήστε το ένστικτό σας. Εάν κάτι σας λέει ότι αυτό το άτομο δεν είναι το κατάλληλο για το παιδί σας, τότε ίσως είναι καλύτερα να ψάξετε εκ νέου.

 

Να είστε απολύτως ξεκάθαρη αναφέροντας ακριβώς τον τρόπο με οποίον επιθυμείτε να φροντίζει το παιδί σας. Εξηγήστε πως:

 • Δεν είναι σωστό να χτυπάει ή να ταρακουνάει το παιδί.
 • Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αφήνει το παιδί χωρίς επίβλεψη.
 • Και τέλος πόσο συχνά επιθυμείτε να ελέγχει το παιδί όσο κοιμάται.

 

Ο ερχομός του τρίτου ατόμου στο σπίτι

Όταν τελικά καταλήξετε στο κατάλληλο άτομο, έρχεται η πρώτη ημέρα που θα αφήσετε μόνο το παιδί σας μαζί του. Τι πρέπει να κάνετε:

 • Δώστε τους χρόνο να παίξουν μόνοι τους για λίγο πριν φύγετε.
 • Επαναλάβετε για ακόμα μια φορά τις προσδοκίες σας σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού σας (πότε, πώς να το βάζει για ύπνο, δραστηριότητες και παιχνίδια, υγιεινή, ώρες φαγητού).
 • Για να γίνεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά η φροντίδα του παιδί σας καθώς και για να είστε σίγουρη όσο απουσιάζετε, μη ξεχάσετε να αναφέρετε που πηγαίνετε, πότε θα επιστρέψετε και με πιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Επίσης επιμείνετε να επικοινωνεί μαζί σας σε κάθε περίπτωση.
 • Τέλος, αφήστε μία λίστα δίπλα στο τηλέφωνο με τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, αστυνομία, κέντρο δηλητηριάσεων, κοντινό νοσοκομείο, ταξί) καθώς και τα προσωπικά σας στοιχεία (τον αριθμό σταθερού και κινητού τηλεφώνου, τη διεύθυνση, το βιβλιάριο υγείας του παιδιού).

 

Με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Καθώς στη καθημερινότητα του παιδιού σας επέρχονται αλλαγές, φροντίστε να μιλήσετε μαζί του για αυτές. Ίσως θα βοηθήσει να του διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή παραμύθι που θα εξιστορεί αυτή τη μετάβαση. Γνωρίστε του το άτομο που θα το φροντίζει όσο εσείς θα απουσιάζετε και περάστε λίγο χρόνο μαζί τους πριν φύγετε. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση πιο ανώδυνα !

 • Την πρώτη μέρα προγραμματίστε να έχετε λίγο χρόνο για να μείνετε μαζί με το παιδί σας και το άτομο που θα το προσέχει, όσο χρειαστεί. Όταν είναι ώρα να φύγετε σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας περνάει όμορφα.
 • Πείτε του ότι φεύγετε και πως θα επιστρέψετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Μην φύγετε κρυφά χωρίς να το καταλάβει. Μπορεί να είναι δύσκολη η ώρα του αποχωρισμού για εσάς και περισσότερο για το παιδί σας, αλλά έτσι αντιλαμβάνεται καλύτερα τη μετάβαση και είναι λιγότερο ανήσυχο.
 • Δημιουργείστε μία ρουτίνα γύρω από το θέμα της αποχώρησής σας καθώς και κατά την επιστροφή σας. Πείτε και κάντε τα ίδια πράματα κάθε μέρα πριν φύγετε και δώστε του ιδιαίτερη προσοχή όταν επιστρέψετε.
 • Σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο καλέστε το άτομο που κρατάει το παιδί σας.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία της Αμαλίας Καπουλέα
Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
στη Γραμμή «Μαζί για το Παιδί» 115 25

Μοιραστείτε το!
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση)
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.