Ένα ασφαλές δωμάτιο για το μωρό

Αφού έχουμε μιλήσει ήδη για το τι χρώματα και διακόσμηση θα διαλέξουμε για το δωμάτιο του μικρού μας, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας ορισμένα σημαντικά πράγματα και για την ασφάλειά του. 

O cameră sigură pentru nou-născut - Κεντρική Εικόνα

Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει την άνεση, την ασφάλεια και την ηρεμία που χρειάζεστε εσείς και το μωράκι σας, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του!!

Ας δούμε λοιπόν μερικά σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε στο δωμάτιό του…

Η κούνια του

Η πιο σημαντική «δουλειά» που θα έχει να κάνει το μικρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι να κοιμάται!! Είναι λοιπόν απαραίτητο να προσέξετε πως θα κάνετε την διαμόρφωση του χώρου και πως θα τοποθετήσετε τα έπιπλα, ώστε να σας εξασφαλίζουν μια εύκολη και ασφαλή κίνηση στο χώρο, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Με πιο σημαντικό, φυσικά, να διαλέξετε την καλύτερη θέση μέσα στο δωμάτιο για την κούνια του.

Καλό θα ήταν, το σημείο που θα την τοποθετήσετε να μη βρίσκεται κάτω από το παράθυρο ή μπροστά από τη μπαλκονόπορτα του δωματίου. Ο ήλιος αλλά και τυχόν ρεύματα αέρα, μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή ακόμα και πρόβλημα (π.χ. να κρυώσει) στο αγγελούδι σας. Επίσης να αποφύγετε τα σημεία που είναι πολύ κοντά σε θερμαντικό σώμα.

Το επόμενο βήμα, είναι να διαλέξουμε το κατάλληλο στρώμα για την κούνια του. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του βρεφικού στρώματος, αφού το μωρό περνάει καθημερινά πολλές ώρες ξαπλωμένο. Επίσης, το στρώμα που θα του επιλέξετε θα φιλοξενήσει το μωρό σας μέχρι την ηλικία των 4–5 χρόνων, μια περίοδο δηλαδή που το σώμα του αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, επιλέξτε εκείνο που θα του προσφέρει έναν άνετο και απολαυστικό ύπνο και θα υποστηρίξει τη σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικής του στήλης. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι απαγορεύετε η χρήση μαξιλαριού για μωρά, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Θα πρέπει να υπολογίσετε τα εξής :

  • Να έχει τις σωστές διαστάσεις, ώστε να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στο στρώμα και την κούνια του, αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παγιδευτεί και να χτυπήσει. Μπορείτε να αναζητήσετε κατασκευαστές που διαθέτουν και στρώματα με σκληρές άκρες, που δεν επιτρέπουν στα ποδαράκια του μωρού να σφηνώσουν ανάμεσα στο στρώμα και το πλαίσιο του κρεβατιού.
  • Θα πρέπει να του προσφέρει άνεση, αλλά και στήριξη. Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας, ώστε να προσαρμόζεται και να «ακολουθεί» τις καμπύλες του σώματος, αλλά και να το αγκαλιάζει απαλά χωρίς να το πιέζει, προσφέροντάς του αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας, σαν την αγκαλιά σας. Παράλληλα, θα πρέπει να στηρίζει την σπονδυλική του στήλη, προσφέροντάς του έναν ποιοτικό ύπνο, πράγμα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή του.
  • Επίσης είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε να είναι φτιαγμένο από σωστά επιλεγμένα και πιστοποιημένα υλικά. Το μωρό σας θα περνάει πολλές ώρες στο κρεβάτι του και είναι πιο ευαίσθητο σε βλαβερές ουσίες. Γι’ αυτό το λόγο, ένα υγιεινό στρώμα είναι πολύ σημαντικό. Τα υλικά του στρώματος θα πρέπει να «αναπνέουν» και να είναι οικολογικά και φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα. Για το ύφασμα του στρώματος καλό είναι να προτιμήσετε υποαλλεργικό και, ιδανικά, να έχει υποστεί ειδική επεξεργασία anti-acarea, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που μπορεί να ευθύνονται για αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Φροντίστε ώστε το κάλυμμα και η επίστρωση του στρώματος να έχουν βαμβακερή σύνθεση, προκειμένου να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες φιλικότητας, για τον ύπνου του μωρού σας .

Είναι ακόμα σημαντικό, να μην ξεχνάτε να ανεβάζεται πάντα το κάγκελο της κούνιας, αφού μέσα σε δευτερόλεπτα μπορείτε το μικρό σας να μετακινηθεί και να χτυπήσει. Αποφεύγετε να κρεμάτε στη κούνια του αντικείμενα όπως σταυρουδάκια, ματάκια ή άλλα μικρά αντικείμενα που πιθανώς θα μπορούσε να καταπιεί με ευκολία.

Τέλος, αποφύγετε να κρεμάται στους τοίχους πάνω από την κούνια του ράφια με διακοσμητικά ή και χρηστικά αντικείμενα, ακόμα και αν είναι πολύ καλά στερεωμένα.

Η αλλαξιέρα του

Το επόμενο που θα πρέπει να διαλέξετε με προσοχή είναι η αλλαξιέρα του. Για να επιλέξετε έπιπλο-αλλαξιέρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας να είναι ευρύχωρη για το μωράκι σας, ακόμα και αν αυτό μεγαλώσει, ώστε να μην χρειαστεί να την αντικαταστήσετε στο κοντινό μέλλον. Ο σχεδιασμός της θα ήταν καλό να σας επιτρέπει να αποθηκεύετε ότι χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας του, ώστε να μη χρειάζεται να απομακρυνθείτε από το μωράκι σας ούτε για λίγα δευτερόλεπτα.

Ιδανικό θα ήταν να επιλέξετε μια αλλαξιέρα που να διαθέτει περιμετρικά ψηλές πλευρές, ώστε να προσφέρει έξτρα ασφάλεια σε τυχών «μετακινήσεις» του μικρού σας.

Αν τώρα, έχετε αλλαξιέρα η οποία τοποθετείτε επάνω σε κάποιο έπιπλο, θα πρέπει να είστε βέβαιη ότι χωράει άνετα και δε προεξέχει κάποιο τμήμα της στο κενό, ώστε ακόμα και αν το μικρό σας βρεθεί στην άκρη δεν θα αναποδογυρίσει, προκαλώντας τυχόν κάποιο ατύχημα.

Το πάτωμα

Πολύ σημαντικό επίσης για την ασφάλεια μέσα στο δωμάτιο είναι το πάτωμα. Να θυμάστε πως σε ένα παιδικό δωμάτιο το πάτωμα λερώνεται πολύ και γι΄αυτό θα πρέπει να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα και να μην γλιστράει. Αν το δωμάτιο είναι καλυμμένο με μοκέτα, καλό είναι να φροντίζετε να αερίζεται και να καθαρίζεται συχνά, ώστε να μη συγκεντρώνετε σκόνη και ακάρεα. Σε περίπτωση πάλι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε χαλί, πρέπει να σιγουρευτείτε πως είναι στερεωμένο καλά και εύκολο στο καθάρισμά του.

Τα τζάμια του δωματίου

Χρησιμοποιείστε στα τζάμια το ειδικό διαφανές πλαστικό φιλμ, ειδικά αν δε είναι διπλά τζάμια. Έτσι σε περίπτωση που σπάσει σε κάποιο ατύχημα, θα διατηρήσει τα θραύσματα κολλημένα.

Ο φωτισμός

Το ιδανικό θα είναι να υπάρχει στο δωμάτιό του αρκετό φυσικό φως κατά τη διάρκεια της μέρας. Σε περίπτωση που το δωμάτιο είναι κάπως σκοτεινό και κατά την διάρκεια της μέρας, χρειάζεται ένα φως που να μην ενοχλεί τα μάτια του όταν θα είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του ή στην αλλαξιέρα και να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα φυσικού φωτισμού. Γι' αυτό επιλέξτε φωτιστικά για την οροφή που να δίνουν διάχυτο φως που δημιουργεί μία ατμόσφαιρα φιλόξενη και ζεστή.

Εκτός από τον κεντρικό φωτισμό του δωματίου, θα χρειαστείτε κάποιες στιγμές μια ατμόσφαιρα πιο ζεστή και χαλαρωτική, είτε για την ώρα του θηλασμού είτε για την προετοιμασία του ύπνου που θα θέλετε να του διαβάσετε ένα παραμύθι για να αποκοιμηθεί. Γι’ αυτές τις ώρες, ιδανικές είναι οι λάμπες-πορτατίφ  στο κομοδίνο ή στο τραπεζάκι δίπλα στη κούνια του ή στη καρέκλα θηλασμού.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, από όλα τα φώτα είναι αυτό που θα χρησιμοποιείτε το βράδυ. Για να μην χρειαστεί να ανάψετε δυνατό φως για την νυχτερινή αλλαγή πάνας ή τον θηλασμό, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει το μικρό σας ενοχλημένο, υπάρχουν κατάλληλα μικρά φωτάκια που μπορούν να μπουν στο δωμάτιο και να σας προσφέρουν ακριβώς την ποσότητα φωτισμού που χρειάζεστε.

Προσοχή στο ηλεκτρικό ρεύμα!

Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αρκετά προσεκτικοί όσο αναφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, γι αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους κινδύνους που κρύβει! Κανένα καλώδιο δεν πρέπει να είναι προσβάσιμο από το μωρό σας, από τη κούνια του, την αλλαξιέρα ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του δωματίου. Δεν ξέρουμε πότε θα απλώσει το χεράκι του για να το τραβήξει επειδή του κίνησε την περιέργεια . Επίσης, μη παραμελήσετε να καλύψετε τις πρίζες με ειδικά πλαστικά προστατευτικά ακόμα και αν το μωράκι σας είναι πολύ μικρό.

Φιλικό και καθαρό περιβάλλον

Τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό σας θα περνάει πολλές ώρες στο δωμάτιό του και στο κρεβάτι του. Γι αυτό είναι λογικό να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στο να του προσφέρετε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε:

  • Ο αερισμός του δωματίου, των σκεπασμάτων αλλά και του στρώματος θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινός. Καλό θα ήταν να ανοίγετε τα παράθυρα του δωματίου μια - δυο φορές την ημέρα, τις ώρες που η κίνηση στους δρόμους δεν είναι αυξημένη, ώστε να περιορίσετε όσο γίνετε τη σκόνη και τους ρίπους που μπορεί να μπουν από έξω. Θα μπορούσατε, επίσης, να εγκαταστήστε κάποια συσκευή καθαρισμού του αέρα, αν ζείτε σε περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.  Φυσικά, απαγορεύεται να καπνίζετε μέσα στο δωμάτιο του μωρού και καλό θα ήταν, αν μπορείτε, να μην καπνίζετε καθόλου εντός του σπιτιού.
  • Μην αφήνετε στο δωμάτιο περιττά αντικείμενα, όπου συσσωρεύεται σκόνη. Η σκόνη είναι μια από τις κύριες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Όταν καθαρίζετε το δωμάτιο, ξεκινήστε από τα ψηλότερα σημεία, χρησιμοποιώντας πάντα βρεγμένο πανάκι, ώστε να καθαρίζετε χωρίς να σκορπίζετε τη σκόνη στο χώρο και αφήνοντας το δάπεδο τελευταίο. Επίσης, αποφεύγετε να μπαίνετε στο δωμάτιο του μωρού με τα ρούχα που φοράγατε όλη μέρα, την τσάντα που κουβαλούσατε ή τα παπούτσια που φορούσατε, καθώς μεταφέρουν και αυτά πολλούς ρύπους. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφεύγετε τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά, ακόμα και το χειμώνα. Επιλέξτε μικρά οικολογικά χαλιά, ώστε να μπορείτε να τα σηκώνετε και να τα τινάζετε έξω συχνά.
  • Μην τοποθετείτε κλιματιστικό στο δωμάτιο όσο το παιδί είναι ακόμα μωρό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το από ποια ηλικία και μετά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε βάλει ήδη κλιματιστικό, μην ξεχνάτε ότι μπορεί να εξασφαλίζει ιδανικό περιβάλλον από άποψη θερμοκρασίας, αλλά αν δεν γίνεται σωστή συντήρηση, μπορεί τα φίλτρα του να απελευθερώνουν και μικρόβια. Αφαιρείτε τα συχνά για πλύσιμο.
  • Αποφύγετε τα πολύ τοξικά απορρυπαντικά και τις χλωρίνες, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα του μωρού και πονοκεφάλους. Προτιμήστε υλικά που δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορείτε ακόμα να βρείτε «συνταγές» για σπιτικά καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα μόνες σας, με υλικά όπως το ξύδι, το πράσινο σαπούνι κ.ά. Μη χρησιμοποιείτε τοξικά αποσμητικά χώρου και εντομοκτόνα, ειδικά σε περιπτώσεις που δε μπορείτε μετά να αερίσετε πολύ καλά το δωμάτιο.

Ακόμα και αν έχετε αποφασίσει να κρατήσετε την κούνια και το μωράκι σας στο δικό σας δωμάτιο για τον πρώτο καιρό μετά το μαιευτήριο, είναι σημαντικό να έχετε διαμορφώσει το δικό του δωμάτιο πριν τη γέννησή του (αν διατίθεται ο χώρος στο σπίτι). Είναι σημαντικό τα μωρά να έχουν το δικό τους χώρο μεγαλώνοντας. Ένα χώρο χαλαρωτικό, φιλικό…  φτιαγμένο με τη δική σας αγάπη και ευαισθησία!!  

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.