Babylino moments - Συζητώντας τον ρόλο μιας μαίας!

Η συζήτηση με μια μαία είναι πάντα απολαυστική και πολύ χρήσιμη. Γιατί αυτές οι γυναίκες βρίσκονται δίπλα μας καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μας κρατούν το χέρι στον τοκετό και μας βοηθούν με πολύ ουσιαστικό τρόπο κατά τη γέννηση του μωρού μας και φυσικά μας δίνουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες για τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι.

 

Babylino moments - Συζητώντας τον ρόλο μιας μαίας! - Κεντρική Εικόνα

Είχα την τύχη, χάρη στη συνεργασία μου με τα Babylino Sensitive να συναντήσω τη μαία Βούλα Γιαξή και να γυρίσουμε μαζί ένα βίντεο για όλα όσα ενδιαφέρουν μια μαμά για τον ρόλο την μαίας, παρέα με ένα φα-ντα-στι-κό κοριτσάκι ηλικίας 6 μηνών! 

Η Βούλα μάλιστα, είναι και ταμίας του ΣΕΜΜΑ, του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας ενώ η δουλειά της είναι να βρίσκεται στην αίθουσα τοκετών μεγάλου μαιευτηρίου της Αθήνας. Όπως καταλαβαίνετε, είχα πολλές ερωτήσεις να της θέσω! 

  • Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος της μαίας για τη γυναίκα που γίνεται πρώτη φορά μαμά;

Η μαία είναι το πρόσωπο που θα συντροφεύσει το ζευγάρι στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης, του τοκετού του παιδιού τους και στη μετάβαση προς τη γονεϊκότητα. Ήδη από την εγκυμοσύνη, μέσω των προγεννητικών μαθημάτων καλούμαστε να θωρακίσουμε ψυχολογικά τη γυναίκα, που για πρώτη φορά θα γίνει μητέρα, να της εμπνεύσουμε το θάρρος για την άγνωστη στιγμή του τοκετού και φυσικά να τη συμβουλεύσουμε για την περιποίηση και φροντίδα του μωρού της! 

  • Ποιες είναι οι δικιές σου συμβουλές αλλαγής πάνας σε νεογέννητο;

H αλλαγή της πάνας του μωρού σας, μπορεί να σας δυσκολέψει τις πρώτες φορές. Με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι μικρές στιγμές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύτιμες, καθώς σας δίνουν μια ευκαιρία να δεθείτε με το μωρό σας, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις του και ενισχύοντας τη χαρούμενη και υγιή ανάπτυξή του.

Πριν την αλλαγή της πάνας, ετοιμάστε όλα όσα θα χρειαστείτε πάνω στην αλλαξιέρα (φυσικά πάνες αντίστοιχες της ηλικίας του, υποσέντονο, υποαλλεργικά μωρομάντηλα και προαιρετικά κρέμα αλλαγής). Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε καλά τα χέρια μας πριν αλλά και μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλαγής πάνας, δεν απομακρυνόμαστε ποτέ από την αλλαξιέρα, καθώς μια πτώση μπορεί να συμβεί σε κλάσματα δευτερολέπτου. Στα μωρά μας τους αρέσει πολύ να είναι γυμνά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνονται άνετα, χαλαρά και φυσικά να ουρούν πάνω στην αλλαξιέρα! Έτσι, τα υποσέντονα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο στο σπίτι όσο και στις βόλτες σας, καθώς θα σας σώσουν από τυχόν διαρροές!

  • Πώς θα γίνει σωστά η αλλαγή της πάνας;

Καταρχήν αφαιρέστε την πάνα του μωρού σας.

Αν είναι μόνο βρεγμένη μπορείτε να καθαρίσετε απαλά με ένα μωρομάντηλο ή με ένα πανάκι βρεγμένο με ζεστό νερό.

Εναλλακτικά μπορείτε να πλύνετε το μωρό σας κάτω από την βρύση με τρεχούμενο νερό, κάτι που συστήνεται μετά από κάθε κένωση.

Κατόπιν σκουπίστε το μωράκι απαλά, ταμποναριστά και βεβαιωθείτε ότι δεν παραμένει υγρασία στις πτυχές ανάμεσα στα ποδαράκια του.

Βάλτε κρέμα εφόσον απαιτείται.

Τέλος, ανοίξτε την καθαρή πάνα πάνω και τοποθετήστε το μωρό σας στο κέντρο έτσι ώστε τα αυτοκόλλητα να βρίσκονται στα επίπεδα του ομφαλού. Κλείστε καλά τα αυτοκόλλητα και από τις δυο πλευρές για να μην υπάρχουν διαρροές, προσέχοντας όμως η πάνα του μωρού να μην είναι ούτε αρκετά στενή στην κοιλίτσα μου, ούτε χαλαρή. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση όσο ένα δάχτυλο.

Διαβάστε αναλυτικά για την αλλαγή της βρεφικής πάνας εδώ.

  • Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που της θέτουν οι μαμάδες; Ποια άγχη/αγωνίες έχουν σχετικά με την προστασία του μωρού τους;

Πολλές φορές οι μητέρες αναρωτιούνται πότε και πόσες φορές θα πρέπει να αλλάζουν τη βρεφική πάνα. Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ώστε το δερματάκι μου μωρού να παραμένει στεγνό, καθαρό και να αποφεύγονται οι ερεθισμοί. Συστήνουμε λοιπόν να αλλάζετε το μωρό σας 6-8 φορές το 24ωρο δηλαδή κάθε 3 με 4 ώρες. Φυσικά με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητα μειώνεται. Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να γίνεται ιδανικά πριν το φαγητό του έτσι ώστε να μένει όσο το δυνατόν στεγνό και καθαρό χωρίς να διαταράζετε τον ευαίσθητο ύπνο του.

 

Δείτε το βίντεο με την Βούλα και την υπέροχη μπεμπούλα εδώ

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

 

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Babylino moments - Συζητώντας τον ρόλο μιας μαίας! | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.