10 δικές σας ερωτήσεις στην παιδίατρο!

Οι μαμάδες δεν σταματάμε ποτέ να έχουμε άπειρες απορίες, αυτό συνειδητοποίησα όταν ανέβασα Instagram Stories και σας ζήτησα να μου στείλετε τις δικιές σας ερωτήσεις για να θέσω στην παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη σε ένα πολύ μαμαδίστικο βίντεο γεμάτο ερωτήσεις και φυσικά απαντήσεις!

Δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω ομολογώ, γιατί δέχτηκα περισσότερες από 500 ερωτήσεις, αλλά τελικά επέλεξα εκείνες που θεωρώ ότι ήταν πιο γενικές και ενδιαφέρουν τις περισσότερες μαμάδες!  Είμαι σίγουρη πως είναι και δικές σας! Συνάντησα την Κατερίνα Κατσιμπάρδη, την αγαπημένη μου παιδίατρο και της έθεσα τις απορίες σας... Για δείτε!

10 δικές σας ερωτήσεις στην παιδίατρο! - Κεντρική Εικόνα
  • Ερώτηση 1

"Μπορούμε να πάμε διακοπές με το μωρό μας. Ο γιος μας είναι 3 μηνών και φοβάμαι να κλείσω να φύγουμε μακριά από το σπίτι μας..."

Αγγελική

Εννοείτε πως μπορούμε να πάμε διακοπές με τα μωρά μας! Ωστόσο, ειδικά σε τέτοιες ηλικίες, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του προορισμού των διακοπών. Για παράδειγμα, δεν πηγαίνουμε διακοπές σε άγονη γραμμή, διότι αν συμβεί κάτι, δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο ή τρεις ημέρες μέχρι να έρθει το πλοίο της επιστροφής. Ακόμα και σε κάτι απλό, όπως είναι ο πυρετός, που συνήθως περιμένουμε το πρώτο 24ωρο, ένα βρέφος τριών μηνών πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον γιατρό. Επομένως, ένα μωρό τριών μηνών ασφαλώς και πηγαίνει διακοπές, απλά σε κοντινό στην πόλη μας προορισμό! Επίσης, ο προορισμός των διακοπών δεν πρέπει να είναι απαραίτητα χερσαίος. Για παράδειγμα, ένα νησί σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, όπου θα έχουμε άμεση πρόσβαση, δεν είναι απαγορευτικό.

  • Ερώτηση 2

"Πώς να κόψει την πάνα; Ο γιός μου είναι 3 ετών και ακόμη θέλει την πάνα. Πρέπει να ανησυχήσω; Τι μπορώ να κάνω τώρα που καλοκαιριάζει;".

Μάνια

Δεν είναι ανησυχητικό! Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς στον αποχωρισμό της βρεφικής πάνας. Καθοριστικός παράγοντας είναι να είναι το παιδί νευρολογικά, δηλαδή εξελικτικά, και ψυχολογικά ώριμο. Συνήθως, τα αγόρια καθυστερούν περισσότερο από τα κορίτσια να «κόψουν» την πάνα. Αυτό που θα σύστηνα στη Μάνια, είναι να ενεργοποιηθεί εκείνη περισσότερο, δημιουργώντας στο παιδί μία ρουτίνα για την τουαλέτα. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα παιδιά μιμούνται αρκετά σε αυτήν την ηλικία.  Για παράδειγμα, μόλις ξυπνήσει το παιδάκι το πρωί, συνοδέψτε το στην τουαλέτα, ώστε να αρχίσει να μιμείται αυτό που κάνει η υπόλοιπη οικογένεια! Προσπαθήστε να πηγαίνετε συστηματικά το παιδί στην τουαλέτα, προμηθευτείτε το ειδικό στεφανάκι τουαλέτας, για να το βοηθήσετε να μιμηθεί σταδιακά αυτό που κάνουν οι μεγάλοι. Εξίσου σημαντικό βήμα είναι να μεταβεί το παιδί από την κλασσική πάνα, στην πάνα βρακάκι. Επιπλέον, χωρίς να παίζει η εποχή ιδιαίτερο ρόλο στον αποχωρισμό της πάνας, συνήθως συστήνουμε το καλοκαίρι, όπου τα παιδιά φορούν λιγότερα ρούχα και στο σπίτι δεν υπάρχουν χαλιά. Έτσι, τα «ατυχήματα» είναι πιο εύκολα ανεκτά από εμάς, ενώ παράλληλα, έχουμε περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε στα παιδιά, αφού η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Συνεπώς, ένα παιδάκι μπορεί αποχωριστεί πολύ εύκολα την πάνα, ενώ κάποιο άλλο, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο!

Δείτε περισσότερα για τον αποχωρισμό της πάνας, εδώ: http://www.babylino.gr/article/131/project-kopsimo-panas

  • Ερώτηση 3

"Νιώθω εξάντληση από τον θηλασμό. Είμαι "κακή μαμά"; Αισθάνομαι ότι θέλω να τον διακόψω...".

Μίνα

Δεν υπάρχει καλή και κακή μαμά! Ειδικά με τους σημερινούς ρυθμούς, η σύγχρονη μητέρα εργάζεται και έχει πολλές αρμοδιότητες, ενώ αρκετές φορές αμέσως μετά τη γέννα, καλείται να επιστρέψει στην δουλειά της. Ο θηλασμός δεν είναι εύκολο πράγμα, απαιτεί αρκετή υπομονή και επιμονή! Ο θηλασμός είναι μία εύκολη διαδικασία για ένα πολύ μικρό ποσοστό των γυναικών. Εκείνες που τα καταφέρνουν, είναι επειδή απλά επιμένουν!  Εφόσον υπάρχει θέληση, με την κατάλληλη βοήθεια από τον παιδίατρο αλλά και το περιβάλλον, μπορεί μία μαμά να τα καταφέρει και να θηλάσει! Το δίδυμο «μητέρα-παιδί» πρέπει να δουλεύει σωστά. Αν μία μητέρα για τον οποιοδήποτε λόγο υποφέρει και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην διαδικασία του θηλασμού, φυσικά μπορεί και να διακόψει.

  • Ερώτηση 4

" Έχω μια κόρη 15 μηνών και ακόμα δεν έχει κοιμηθεί συνεχόμενα πάνω από 3 ώρες... Νιώθω κούραση αλλά και άγχος. Μήπως πονάει κάπου;".

Σταυρούλα

Όχι απαραίτητα. Στους δεκαπέντε μήνες οι κολικοί δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ κάτι παθολογικό θα είχε σίγουρα απασχολήσει και θα είχε ήδη εξεταστεί από τον παιδίατρο. Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται πολύ και συνεχόμενα, ενώ άλλα χρειάζονται λίγο ύπνο ή δεν κοιμούνται τη νύχτα.Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και ένα παιδί που κοιμάται πολύ, είναι πιθανόν να διαταράξει στη συνέχεια τον ύπνο του. Υπάρχουν εναλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου, και έτσι ένα παιδί που κοιμάται όλη τη νύχτα, ξαφνικά ξυπνάει ανά τακτά διαστήματα. Ιδανικά, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία ρουτίνα ύπνου στο παιδί, εάν κλαίει το βράδυ μην το παίρνετε αγκαλιά ή τουλάχιστον μην το απομακρύνετε από το παιδικό δωμάτιο στην κρεβατοκάμαρα.

  • Ερώτηση 5

"Η κόρη μου είναι 5.5 χρονών και έχει ακόμα "νυχτερινά ατυχήματα"... Έχω αγχωθεί, τι να κάνω;".

Χριστίνα

Υπάρχει ένα ποσοστό των παιδιών, της τάξεως του 10-20%, που συνεχίζει να έχει νυχτερινή ενούρηση. Επομένως, τα «ατυχήματα» το βράδυ είναι μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Συνήθως, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είχε αντίστοιχα «νυχτερινά ατυχήματα» στην παιδική του ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών μπορούμε άνετα να περιμένουμε, ενώ υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό που συνεχίζει τα «ατυχήματα» και μετά τα 7 έτη. Από την πλευρά τους οι γονείς, δεν πρέπει να προσβάλλουν το παιδί αλλά να το τονώνουν ψυχολογικά. Συζητήστε ήρεμα με το παιδί και υπενθυμίστε του ότι καλό είναι, εφόσον το αισθανθεί το βράδυ, να ξυπνήσει. Μερικές φορές, είναι προτιμότερο να μην συζητηθεί καθόλου το περιστατικό και να επανέρθετε στο θέμα μετά από καιρό.

  • Ερώτηση 6

"Η κόρη μου έχει πολύ ευαίσθητο δερματάκι. Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη πάνα για να της παρέχω φιλική προστασία;".

Αλεξία

Πάντα προσέχουμε τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία της πάνας. Θεωρώ απαραίτητο να είναι δερματολογικά ελεγμένες από έγκυρα κέντρα.  Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές πάνες  χωρίς ωστόσο να έχουν όλες πιστοποιήσεις. Η πιστοποίηση  Oeko Tex ® Standard 100 που έχουν πάρει οι πάνες Babylino Sensitive πρώτες στην Ευρώπη, διασφαλίζει τις μαμάδες ότι από τις πάνες απουσιάζουν περισσότερες από 200 βλαβερές ουσίες. Παράλληλα, αναζητείστε πάνες όχι απλά απαλές, αλλά πιστοποιημένα φιλικές για το βρεφικό δέρμα

  • Ερώτηση 7

"Από ποια ηλικία ξεκινούν τα παιδάκια να πλένουν τα δόντια τους; Ο γιος μου είναι 22 μηνών και δεν μπορεί να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσα".

Μαρκέλα

Πολύ ωραία ερώτηση! Ξεκινάμε να πλένουμε τα δόντια από το πρώτο κιόλας δοντάκι! Χρησιμοποιήστε μία γάζα, απλό νερό ή εξειδικευμένες οδοντόκρεμες που επιτρέπεται να καταπιούν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Στην περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί πως πρέπει να πλένει τα δόντια του, χρησιμοποιήστε δύο οδοντόβουρτσες, μία για να βουρτσίζετε εσείς τα δόντια του παιδιού και μία που θα του δώσετε να «παίξει» και να επεξεργαστεί. Ταυτόχρονα, στην ηλικία των δύο ετών κυριαρχεί έντονα το «παιχνίδι της μίμησης». Επιτρέψτε στο παιδί να παρατηρεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους.

  • Ερώτηση 8

"Τι να κάνω αν το παιδί μου πάθει ηλίαση; Πώς θα το καταλάβω;".

Γιάννα

Συνήθως είναι αντιληπτό ότι το παιδί έχει πάθει ηλίαση, όπως και όταν έχει κάποια ίωση. Εξαρτάται πάντα από την ηλικία, ωστόσο, έχοντας υπόψη ότι έχετε περάσει μία μέρα στην παραλία, όπου το παιδί έχει εκτεθεί στον ήλιο και παρατηρείτε αλλαγή στην συνηθισμένη συμπεριφορά του παιδιού, όπως πεσμένη διάθεση και κόπωση, τότε πρέπει να αρχίζετε να υποπτεύεστε ότι το παιδί έχει πάθει ηλίαση. Σε περίπτωση ηλίασης, το παιδί πρέπει να δροσιστεί και να ενυδατωθεί. Εάν βρίσκεστε ακόμα εκτός σπιτιού, απομακρύνετε το παιδί από τον ήλιο, οδηγήστε το σε σκιερό μέρος και χορηγήστε του αρκετά υγρά.

  • Ερώτηση 9

"Πώς θα καταλάβω ότι η κόρη μου έχει ουρολοίμωξη και τι μπορώ να κάνω για να την προστατεύσω όσο μπορώ;".

Έλενα

Το να αντιληφθείτε ότι το παιδί πάσχει από ουρολοίμωξη, εξαρτάται άμεσα από την ηλικία. Συνήθως, τα βρέφη και τα νήπια δεν παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα. Ωστόσο, όταν ένα βρέφος ανεβάζει πυρετό πρέπει να εξετάζεται κυρίως για ουρολοίμωξη. Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν συμπτώματα όπως και στους ενήλικες. Δυσουρικά ενοχλήματα, κοινώς τσούξιμο, συχνοουρία ή δυσουρία είναι συμπτώματα που αξιολογούνται στα μεγαλύτερα παιδιά, αναφέρονται στον παιδίατρο και γίνεται η εξέταση ούρων. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες την καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, τα περισσότερα κορίτσια παθαίνουν πιο εύκολα κυστίτιδες (φλεγμονές του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης) και όχι ουρολοιμώξεις. Δυστυχώς, η ουρολοίμωξη δεν μπορεί εύκολα να αποτραπεί. Σε παιδιά που φορούν ακόμα πάνα, επειδή η μετάδοση γίνεται από τις κενώσεις, συστήνεται ο συχνός καθαρισμός της περιοχής.  Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγετε πισίνες αμφιβόλου καθαριότητας, φροντίστε να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό του παιδιού με ένα στεγνό και για τα παιχνίδια στην άμμο φορέστε στο παιδί ένα σορτσάκι πάνω από το μαγιό.

  • Ερώτηση 10

"Μετά το καλοκαίρι θέλουμε να πάρουμε ένα κατοικίδιο γιατί πιστεύω ότι θα κάνει πολύ καλό στην ανάπτυξη των παιδιών μου. Επειδή όμως έχω και κόρη, είναι επικίνδυνο να πάρω γάτα;".

Χρύσα

Όχι, καθόλου! Μάλιστα, σαν παιδίατροι συστήνουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά με κατοικίδια ζώα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι ενός νεογέννητου μωρού, δεν το απομακρύνουμε. Πολλές μελέτες φανερώνουν ότι η σταδιακή έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως αυτά στο τρίχωμα των ζώων, βοηθά τα μωρά να μην εμφανίσουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και άσθμα , μετέπειτα στην παιδική τους ηλικία. Επίσης, η γάτα δεν αποτελεί κίνδυνο για τα κορίτσια, όπως συχνά λέγεται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κατοικίδιο να είναι εμβολιασμένο και να παρακολουθείται από κτηνίατρο.

 

Ευχαριστώ την Babylino Sensitive για την υποστήριξη σε αυτό το βίντεο!

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
10 δικές σας ερωτήσεις στην παιδίατρο! | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.