Εξανθήματα που οφείλονται σε τσιμπήματα. Πόσο επικίνδυνα είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Τα εξανθήματα είναι εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης μετά από δήγμα (τσίμπημα) από κουνούπι, μέλισσα κτλ. Είναι πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε αρχικώς, πριν χρειαστεί να επισκεφθείτε τον Παιδίατρό σας. Ιδιαίτερα εάν το παιδί σας έχει κάποια γνωστή αλλεργία, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεται για την αρχική αντιμετώπιση, αλλά να γνωρίζετε και ποιον ιατρό ή Κέντρο Υγείας μπορείτε να επισκεφθείτε εάν είσαστε διακοπές.

Εξανθήματα που οφείλονται σε τσιμπήματα. Πόσο επικίνδυνα είναι και πώς αντιμετωπίζονται; - Κεντρική Εικόνα

τσιμπήματα από κουνούπια μπορεί να είναι ήπια, προκαλώντας μόνο τοπικό ερεθισμό (ερυθρότητα), μπορεί όμως να δημιουργήσουν πόνο και οίδημα στην περιοχή, ακόμη και να επιμολυνθούν. Στην πρώτη περίπτωση δεν χρειάζονται καμία θεραπεία, αρκεί μία αντιισταμινική γέλη, εάν όμως το εξάνθημα είναι πιο έντονο μπορείτε να τοποθετήσετε μια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν πρόκειται για εκτεταμένο εξάνθημα, επικοινωνείστε με τον Παιδίατρο διότι ενδέχεται να χρειάζεται συστηματική αγωγή με αντιισταμινικό σιρόπι.

Τα τσιμπήματα από μέλισσα προκαλούν έντονο πόνο και οίδημα στην περιοχή. Θα πρέπει να αφαιρέσετε το κεντρί προσεκτικά, γιατί περιέχει υπόλειμμα του δηλητηρίου, και κατόπιν να τοποθετήσετε στην περιοχή κρύες κομπρέσες. Βάλτε αμμωνία (στικ) και κορτιζονούχα αλοιφή.

Τα τσιμπήματα από σφήκα είναι πολύ πιο επώδυνα από αυτά της μέλισσας. Το εξάνθημα (ερυθρότητα) και το οίδημα είναι συνήθως πιο έντονα. Βάλτε άμεσα στην περιοχή μια κορτιζονούχα αλοιφή, ώστε να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος.

Σε εξάνθημα που οφείλεται σε δήγμα τσούχτρας κ.α. θα τοποθετήσετε στην περιοχή αντιισταμινική αλοιφή ή αμμωνία, ενώ σε εκτεταμένο εξάνθημα ενδέχεται η χορήγηση αντιισταμινικού σιροπιού.

Σε κάθε περίπτωση που δεν πρόκειται μόνο για τοπικές εκδηλώσεις (εξάνθημα και οίδημα), αλλά υπάρχει πιο εκτεταμένη αλλεργική αντίδραση (γενικευμένο εξάνθημα με οίδημα, οίδημα χειλέων ή βλεφάρων, δύσπνοια, αλλαγή στη φωνή), επικοινωνήστε άμεσα με τον Παιδίατρο και επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD

Παιδίατρος

Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

www.katsibardi.gr

 

 

Σημείωση: Συστήνεται τακτική παιδιατρική παρακολούθηση. Το άρθρο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον Παιδίατρο.

 

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.