Νηπιακή Διατροφή: μετάβαση στο φαγητό της οικογένειας

Από την ηλικία των 12 μηνών και έπειτα, το παιδί σας περνάει από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία. Η φάση μετά τα πρώτα του γενέθλια είναι ιδιαίτερα σημαντική ως προς τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στη διατροφή του. Το νήπιο αρχίζει να δοκιμάζει το φαγητό της οικογένειας και σιγά-σιγά να αποχωρίζεται τα αλεσμένα (εάν δεν το έχει κάνει ήδη) και να τρώει όλα τα φαγητά είτε σε κομματάκια είτε κανονικά. Κάθε παιδί έχει τον ρυθμό του, υπάρχουν μωρά που τρώνε κομματάκια από πολύ νωρίς, και πριν το πρώτο έτος ζωής, αλλά υπάρχουν και νήπια που θέλουν περισσότερο χρόνο για τη μετάβαση αυτή.

Νηπιακή Διατροφή: μετάβαση στο φαγητό της οικογένειας - Κεντρική Εικόνα

Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει πλέον όλες τις τροφές, περιορίζοντας ακόμη το αλάτι και τα καρυκεύματα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς (έως 3-4 ετών) για τον κίνδυνο της πνιγμονής. Μαγειρέψτε τα φαγητά, όπως και τα δικά σας, με το λάδι και τη σάλτσα ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αποφύγετε τα λίπη και επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα υιοθετήσει και αργότερα το παιδί σας.

Ενδεικτικό πρόγραμμα και ιδέες για το τι θα φάει το παιδί σας από 12 μηνών:

ΠΡΩΙΝΟ

Γάλα 250-300ml σε ποτήρι. 

Εκτός όμως από το γάλα, το παιδί θα πρέπει να πάρει πλήρες πρωινό, όπως:

  • Δημητριακά στα οποία μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο γάλα (από την ηλικία των 12 μηνών). Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομματάκια από σταφίδες, δαμάσκηνα κτλ. 
  • Αβγό βραστό 3-4 φορές την εβδομάδα (βράσιμο 5-7 λεπτά), εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε ομελέτα.
  • Κέικ (καλύτερα χειροποίητο).                                                                                                  
  • Ψωμί/ κριτσίνια με τυρί και μπαστουνάκια από αγγούρι.                                         
  • Τοστ με τυρί (προτιμούμε τα κίτρινα τυριά, διότι περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και έχουν λιγότερο αλάτι). 

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ (σνακ)

  • Ένα φρούτο (εποχής). 

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 

Ξεκινήστε σιγά σιγά να δίνετε στο παιδί σας το φαγητό του σπιτιού, επιλέγοντας τις πιο μαλακές τροφές. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε φακές (ιδανικά με ρύζι-φακόρυζο), κάποιο λαδερό φαγητό, μακαρόνι (αστράκι) ή κριθαράκι με κιμά και τυρί (όπως θα έτρωγε μακαρόνια με κιμά).

Στην αρχή, μπορείτε να τα «πατάτε» με το πιρούνι (χωρίς να τα αλέσετε) και στη συνέχεια να δίνετε τα κομματάκια κανονικά.

 Εβδομαδιαίο πρόγραμμα:

  • 1 φορά την εβδομάδα λαδερά. 
  • 1 φορά την εβδομάδα όσπρια.
  • 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι (μπακαλιάρο ή σαρδέλα ή λαυράκι ή σολομό, κατά προτίμηση φρέσκα) 
  • Συνεχίζουμε να έχουμε μια προτίμηση στο κόκκινο κρέας (μοσχάρι) μαγειρεμένο σε οποιαδήποτε μορφή, 2-3 φορές την εβδομάδα, το οποίο ιδανικά μπορείτε να συνδυάσετε με πράσινα λαχανικά ή με το λαδερό φαγητό.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (σνακ)

  • Ένα φρούτο εποχής και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, διότι στην ηλικία αυτή τα παιδιά δύσκολα τρώνε ολόκληρο το πορτοκάλι.
  • Γιαούρτι (κανονικό γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού), πλήρες, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με μέλι και κάποιο φρούτο. 

 

ΒΡΑΔΥΝΟ 

  • Μισή ποσότητα του μεσημεριανού φαγητού.
  • Μακαρόνια ή χυλοπίτες ή τραχανά με τυρί και/ή σάλτσα.
  • Τοστ.

Προ ύπνου

Γάλα 250-300ml.

 

To διαιτολόγιο που προτείνεται παραπάνω είναι ενδεικτικό και θα πρέπει να προσαρμόζεται στο πρόγραμμα της οικογένειας. Επίσης, διαφοροποιείται σε παιδιά που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες ή κάποια δυσανεξία. Σε κάθε περίπτωση, δίνονται οδηγίες από τον Παιδίατρο ως προς την εισαγωγή της νηπιακής διατροφής και ποιες τροφές συνιστάται ή όχι να φάει το κάθε παιδί.

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Παιδίατρος- Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών

Ακαδημαϊκός Υπ. Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 

Σημείωση: Συστήνεται τακτική παιδιατρική παρακολούθηση. Το άρθρο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον  Παιδίατρό μας.

 

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.