Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο τον μικροοργανισμό (ιό ή μικρόβιο) νεκρό ή εξασθενημένο, ή τμήμα αυτού (αντιγόνο). Έτσι, διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του αντισώματα, τα οποία θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό όταν εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού. Συνεπώς, το παιδί θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νόσο, για την οποία έχει εμβολιασθεί, πολύ πιο ήπια, αποφεύγοντας τις επιπλοκές.

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου; - Κεντρική Εικόνα

Εμβολιάζετε λοιπόν το παιδί σας, κυρίως όχι για να μην αρρωστήσει, αλλά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ακόμη και επικίνδυνες για τη ζωή του παιδιού.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων έχει δοκιμασθεί πολλαπλώς τις τελευταίες δεκαετίες και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πριν από την εφαρμογή ενός εμβολίου έχουν γίνει εργαστηριακές και κλινικές μελέτες επί σειρά ετών. Έτσι λοιπόν, θεωρούνται ασφαλή έχοντας την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Food Drug Administration (FDA).

Tα τελευταία χρόνια τα εμβόλια υπόκεινται κάποια αμφισβήτηση και έγιναν «θύματα των εμβολίων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεδομένου ότι έχουν συμβάλει στην εξαφάνιση πολλών νοσημάτων, που ο κόσμος πλέον δεν γνωρίζει και δεν αντιμετωπίζει, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν. Πολλές θανατηφόρες ασθένειες έχουν εξαφανιστεί μετά την εισαγωγή των εμβολίων, όπως είναι η διφθερίτιδα και ο τέτανος, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και η παρωτίτιδα.

Η ενίσχυση του οργανισμού με αντισώματα (έτοιμη άμυνα) είναι πολύ σημαντική για το βρέφος. Με τη γέννησή τους τα βρέφη έχουν ό,τι αντισώματα έχουν πάρει από τη μητέρα τους και συνεχίζουν να παίρνουν από τον μητρικό θηλασμό. Αυτά τα αντισώματα όμως δεν επαρκούν και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γι' αυτό θα πρέπει να διεγείρουμε την παραγωγή αντισωμάτων με τα εμβόλια.

Οι επιπλοκές από τα εμβόλια είναι πολύ ήπιες και συνήθως αφορούν ερυθρότητα-οίδημα-άλγος στην περιοχή της έγχυσης, ενώ αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες.

 

Συχνές ερωτήσεις:

  • Εάν το παιδί μου εμβολιαστεί θα προφυλαχθεί 100% από τη νόσο;

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ υψηλή (85%-99%). Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και μετά τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου η ίαση δεν είναι 100%.

  • Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον διφθερίτιδα, τέτανος και άλλα νοσήματα γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον κάποιο συγκεκριμένο νόσημα του «παρελθόντος» οφείλεται στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Εάν μειωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και χαθεί η προστασία της αγέλης, θα έχουμε κρούσματα και πιθανόν έξαρση. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα με την έξαρση της ιλαράς.

Επίσης, με τη μετακίνηση των πληθυσμών είναι εύκολη η διασπορά νοσημάτων σε πληθυσμούς που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένοι. Η «ομπρέλα», δηλαδή η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού, είναι πολύ σημαντική και αποτελεί την καλύτερη πρόληψη.

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Παιδίατρος- Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών

Ακαδημαϊκός Υπ. Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 

Σημείωση: Συστήνεται τακτική παιδιατρική παρακολούθηση. Το άρθρο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον Παιδίατρο.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.