Κορωνοϊός: συμπτώματα στα παιδιά και οδηγίες στους γονείς

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ή SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας. Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε ότι η έξαρση του κορωνοϊού αποτελεί επείγουσα κατάσταση για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία (Global Public Health Emergency), ενώ δύο εβδομάδες αργότερα χαρακτήρισε την κατάσταση ως επείγουσα σε Διεθνές επίπεδο (Public Health Emergency of International Health). Πρόκειται για μια νέα νόσο με μεγάλη μεταδοτιτκότητα.

Κορωνοϊός: συμπτώματα στα παιδιά και οδηγίες στους γονείς - Κεντρική Εικόνα

Τί είναι οι κορωνοϊοί και πώς μεταδίδονται;

Πρόκειται για μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα, από κοινό κρυολόγημα έως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV). Το νέο αυτό στέλεχος κορωνοϊού δεν είχε απομονωθεί έως τώρα στον άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από το φτάρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης από τον κορωνοϊό κυμαίνεται από 2-14 μέρες.

 

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Tα συχνότερα συμπτώματα αφορούν την αναπνευστική οδό και είναι πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί καταβολή, μυαλγίες και αρθραλγίες. Επίσης, μπορεί να εκδηλωθεί με συμμετοχή από το γαστρεντερικό σύστημα και εμφάνιση διαρροϊκών κενώσεων, κοιλιακού άλγους ή/και εμέτων. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, βρογχίτιδα, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια ακόμη και θάνατο.

Τα άτομα που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν αλλά συνήθως εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα.

 

Μέτρα προστασίας και προφύλαξης

 • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
 • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με καλό πλύσιμο και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα). Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα, ειδικότερα αν έχουμε βρεθεί σε δημόσιο χώρο, αν έχουμε φυσήξει τη μύτη μας, αν έχουμε βήξει ή φταρνιστεί.  Αν δεν έχουμε κοντά νερό κ σαπούνι χρησιμοποιούμε αντισηπτικό με 70% αλκοόλ.
 • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντιλο αν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε ή με το εσωτερικό του αγκώνα μας για να προφυλάξουμε τους γύρω μας. Πετάμε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, τουλάχιστον για το διάστημα που καθορίζεται απαραίτητο να γίνει.
 • Διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή και καλή ενυδάτωση που συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Για οποιαδήποτε πληροφορία ή επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

 

Τί πρέπει να προσέξουμε εάν έχουμε νεογέννητο ή βρέφος;

 • Εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.
 • Πλένουμε τα ρουχαλάκια του μωρού με δικό τους βρεφικό απορρυπαντικό σε ξεχωριστή πλύση και σε υψηλή θερμοκρασία και τα σιδερώνουμε.
 • Αερίζουμε καλά τους χώρους του σπιτιού, σε ξεχωριστό χρόνο το κάθε δωμάτιο, για να μην εκτίθεται το μωρό στα ρεύματα.
 • Αν έχουμε βρέφος που είναι σε ηλικία που κάθεται σε καρεκλάκι φαγητού, μπουσουλάει ή στέκεται, καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες που ακουμπάει.
 • Ταΐζουμε το μωρό με δικά του σκεύη φαγητού.

Συστήνεται ψυχραιμία, ενημέρωση και να ακολουθούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η καλύτερη προφύλαξη είναι η αποφυγή έκθεσης στον COVID-19, ενώ ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει σε όλο τον πλανήτη.

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD

Παιδίατρος

Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

www.katsibardi.gr

 

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Κορωνοϊός: συμπτώματα στα παιδιά και οδηγίες στους γονείς | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.