Πνιγμός. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε;

Ως πνιγμός ορίζεται η κατάσταση που οδηγεί σε πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας μετά από βύθιση σε ένα υγρό μέσο, σύμφωνα με τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (WHO). Με βάση τον WHO, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου λόγω ατυχήματος σε παιδιά 5-14 ετών, ενώ περισσότεροι από 500.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε πνιγµό.

Πνιγμός. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε; - Κεντρική Εικόνα

Τα περισσότερα επεισόδια πνιγµού καταγράφονται στις ηλικίες 1-4 ετών και παρατηρούνται συχνότερα στα αγόρια. Συμβαίνουν συνήθως σε απόσταση 10 µέτρων και σπανίως σε απόσταση µεγαλύτερη των 50 µέτρων από τη στεριά. Αρκούν 10 εκ. νερό για να κινδυνέψει ένα βρέφος από πνιγµό.

Ο πνιγμός οδηγεί σε βλάβες στον πνεύμονα λόγω έλλειψης οξυγόνου, αλλά και σε άλλες επιπλοκές, όπως ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καρδιακές επιπλοκές, νεφρική ανεπάρκεια και διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, σπασμούς, ακόμη και θάνατο. Στα παιδιά, σημαντική επιπλοκή αποτελεί η υποθερμία η οποία μάλιστα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Ο χρόνος που απαιτείται για να δημιουργηθούν οι παραπάνω δυσμενείς επιπλοκές είναι πολύ μικρός και συγκεκριμένα μέσα σε 4-6 λεπτά μετά την εμβύθιση μπορεί κανείς να παρουσιάσει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην περίπτωση πνιγμού;

5 βασικά βήματα:

1. Aν αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί κινδυνεύει να πνιγεί πρώτα φωνάζουμε για βοήθεια και μετά πάμε κοντά του.

ΔΕΝ πάμε κοντά του χωρίς να καλέσουμε βοήθεια.

2. Παίρνουμε μαζί μας ένα σωσίβιο ή μια σανίδα πριν πάμε κοντά του.

ΔΕΝ πάμε κοντά του χωρίς να πάρουμε κάτι μαζί μας.

3. Πλησιάζουμε πάντα το άτομο από πίσω, ώστε να μην του προκαλέσουμε πανικό και μας πνίξει στην προσπάθειά του να σωθεί.

ΔΕΝ πλησιάζουμε από μπροστά του γιατί μπορεί να μας δει ως σωτήρα του και να μας πνίξει.

4. Προσπαθούμε πρώτα να βγάλουμε το άτομο από το νερό και μετά να του παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες.

ΔΕΝ προσπαθούμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες κολυμπώντας μαζί του.

5. Προσπαθούμε προσεκτικά να το βγάλουμε από το νερό γιατί μπορεί να έχει χτυπήσει τον αυχένα ή το κεφάλι του.

ΔΕΝ το βγάζουμε γρήγορα από το νερό χωρίς να προσέξουμε πώς θα το μεταφέρουμε στη στεριά!

 

Μόλις βγάλουμε το παιδί από το νερό, αξιολογούμε αμέσως την κατάστασή του. Εάν αναπνέει το μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, ενώ εάν δεν αναπνέει και είναι αναίσθητο του δίνουμε πρώτα τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με τεχνητή αναπνοή και θωρακικές συμπιέσεις. Καλούμε πρώτα βοήθεια πριν αρχίσουμε να του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε βοήθεια στην αρχή της διάσωσης ενός παιδιού από το νερό και μετέπειτα όταν καταφέρουμε να το βγάλουμε από το νερό και θα χρειαστεί να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες, έως να μεταφερθεί στην πλησιέστερη μονάδα υγείας.

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD

Παιδίατρος

Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

www.katsibardi.gr

 

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Πνιγμός. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε; | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.