Ανάπτυξη του βρέφους και ερεθίσματα επικοινωνίας

Creșterea sugarului și stimulii pentru comunicare - Κεντρική Εικόνα

0-6 μηνών

  • Προσφέρετε στο μωρό σας αγάπη, στοργή, συνεχή σωματική επαφή, ζεστασιά, αγκαλιές, χάδια και γλυκόλογα. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια, φροντίδα και θαλπωρή.
  • Χαρίστε του όλη σας την αφοσίωση! Όταν είστε μαζί, μιλήστε του ή τραγουδήστε του στην αλλαγή της πάνας, στο μπάνιο, στο φαγητό, στη βόλτα, στο αυτοκίνητο, στα ταξίδια, στα ψώνια. Χρησιμοποιείστε απλές και καθαρές εκφράσεις και απευθυνθείτε στο μικρό σας από την αρχή με το όνομά του. Έτσι το μωράκι σας θα νιώθει ότι βρίσκεται με ανθρώπους που το αγαπούν και το φροντίζουν και θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια.
  • Παρατηρείστε τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του μωρού σας -πότε είναι αναστατωμένο και πότε είναι ευδιάθετο- και προσπαθήστε να ερμηνεύσετε την συμπεριφορά του. Ανταποκριθείτε κάθε φορά που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας! Είναι μύθος ότι τα μωρά κακομαθαίνουν όταν τους δίνετε προσοχή. Το αντίθετο, νιώθουν ασφάλεια και χαρά!
  • Να είστε σίγουρη ότι το πιο ενδιαφέρον για το μωράκι σας, σε αυτό το στάδιο, είναι η εξερεύνηση του προσώπου σας. Κάντε του αστείες γκριμάτσες και παιχνιδάκια, μιλήστε του πρόσωπο με πρόσωπο, μιμηθείτε τους ήχους που κάνει για να του δείξετε το ενδιαφέρον σας.

 

Όλα αυτά θα του δημιουργήσουν ευεξία και ευχάριστα συναισθήματα!

 

 

6-12 μηνών

Το μωράκι σας έχει αρχίσει πια να μεγαλώνει και να αναπτύσσει με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς τις κινητικές και λεκτικές του ικανότητες.

  • Αφιερώστε χρόνο στο παιχνίδι μαζί του. Ενθαρρύνετέ το να τεντώνεται για να πιάσει διάφορα αντικείμενα. Προσπαθήστε να χορεύετε μαζί του, στον ήχο της μουσικής, για να του μάθετε μια ρυθμική κίνηση ή και να χτυπά παλαμάκια.
  • Τώρα πια το μωράκι σας βρίσκεται στο στάδιο εκείνο της μυϊκής ενδυνάμωσης όπου αρχίζει να ελέγχει και να συντονίζει τις κινήσεις του. Βοηθήστε το δίνοντάς του παιχνιδάκια ώστε να μάθει να τα κρατά με το ένα ή και με τα δύο χεράκια. Να είστε σίγουρη πως θα ξετρελαθεί μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του, πώς να κάθεται και πώς να μπορεί, μόνο του πια, να φτάνει τα αγαπημένα του αντικείμενα.
  • Πλέον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ήχους από το περιβάλλον του, να αντιδρά σε αυτούς και να προσπαθεί να τους εντοπίσει. Μιλήστε του, τραγουδήστε του, πείτε του όμορφα ποιηματάκια, φωνάξτε το με το όνομά του. Θα εκπλαγείτε από τις αντιδράσεις του!
  • Πείτε του απλές λεξούλες και ενθαρρύνετέ το να τις επαναλάβει μετά από εσάς. Το μικρό σας έχει αρχίσει να βγάζει ήχους, αντιδρώντας στις δικές σας κουβέντες, να προσπαθεί να ελέγξει τη δύναμη της φωνής του και να αρθρώνει τις πρώτες του μικρές λεξούλες, όπως «μπαμπά» και «μαμά». Ενθαρρύνετέ το να μιλάει, αφιερώστε του χρόνο, ρωτήστε το πράγματα, πείτε του απλές λεξούλες και θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα το μικρό σας θα αρχίσει να τις επαναλαμβάνει αλλά και να τις συνδέει με τα αντίστοιχα αντικείμενα.

 

 

Με την ευγενική συμβολή του παιδιάτρου κ. Μιχάλη Σαρρή.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Ανάπτυξη του βρέφους και ερεθίσματα επικοινωνίας | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.