4η εβδομάδα

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!

Μέγεθος μωρού: 0,36-1 χιλιοστό

Συγχαρητήρια για την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου!

Μεταξύ μας, ο πραγματικός χρόνος εγκυμοσύνης δεν μετράει παραπάνω από 2 εβδομάδες από τη στιγμή που το σπέρμα... «νικητής» του αγαπημένου σου, κατατρόπωσε 350.000.000 ανταγωνιστές για να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του, δηλαδή το ωάριό σου. Και απ’ αυτή την… «πιο στενή δε γίνεται» σχέση, έχει ήδη δημιουργηθεί και εξελίσσεται με ρυθμούς θαύματος, το μωρό σου!

Η ακριβής ημερομηνία γονιμοποίησης του ωαρίου δεν είναι εύκολο να καθοριστεί πάντα. Γι’ αυτό τον λόγο, οι γυναικολόγοι μετρούν ως πρώτη μέρα κύησης την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου σου. Άρα, αν έχεις κύκλο 28 ημερών, μέχρι να καταλάβεις ότι έχεις καθυστέρηση, είσαι ήδη στην 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου.

Καλωσόρισες στον κόσμο των μαμάδων!

4η Εβδομάδα

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

 

Όλα ξεκίνησαν φυσικά και ομαλά, με μια μπάλα κυττάρων από τη μία πλευρά κι εσένα από την άλλη να στέκεσαι με δέος μπροστά στο θαύμα της ζωής; Για να δούμε, τι συμβαίνει στο σώμα σου τις πρώτες μέρες εγκυμοσύνης.

Το γονιμοποιημένο ωάριο μετά από ένα μακρύ ταξίδι από τη σάλπιγγα, εμφυτεύεται στη μήτρα. Μετά την εμφύτευση, τα κύτταρα της εσωτερικής στοιβάδας διαπλάθουν το έμβρυο και τα κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας δημιουργούν τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό, τα οποία και θα θρέψουν το μωρό και θα το προστατεύσουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μωρό είναι μια μικρή σχεδόν αόρατη μπαλίτσα και αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες κύτταρα, που πολλαπλασιάζονται τρελά.

Μόλις η μπάλα αυτή των κυττάρων εγκατασταθεί στη μήτρα, ο πλακούντας αρχίζει να απελευθερώνει την ορμόνη της εγκυμοσύνης (HCG), η οποία και δίνει εντολή στις ωοθήκες σου να σταματήσουν την περαιτέρω απελευθέρωση ωαρίων. Είναι εκείνη η ορμόνη που κάνει το τεστ εγκυμοσύνης «θετικό».

Εν τω μεταξύ, το αμνιακό υγρό έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από την μπάλα των κυττάρων στην κοιλότητα όπου θα δημιουργηθεί ο αμνιακός σάκος. Σ’ αυτό το στάδιο, παίρνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσα από ένα πρωτόγονο σύστημα κυκλοφορίας, το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικές σήραγγες που συνδέουν το μωράκι που μεγαλώνει με τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας. Ο πλακούντας αναπτύσσεται αρκετά, ώστε να αναλάβει αυτό το έργο στο τέλος της 4ης εβδομάδας.

Η περίοδος σου σταματάει. Το να δεις όμως κάποιες σταγόνες αίματος κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα ανησυχητικό. Έχεις αιμορραγία ή κηλίδες αίματος; Το χρώμα είναι απαλό καφέ ή ζωηρό κόκκινο; Η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος ή και κάτι ασήμαντο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σωστό να συμβουλευτείς τον ιατρό σου.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την αρχή της εμβρυϊκής περιόδου. Από τώρα και μετά, όλα τα όργανα του μωρού θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και μερικά θα αρχίσουν ακόμη και να λειτουργούν. Έτσι, αυτή την περίοδο το μωρό είναι πιο ευάλωτο σε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του.

Οι ορμόνες έχουν κάνει κατάληψη στο κορμί και το μυαλό σου. Μπορεί να αισθάνεσαι κόπωση και υπνηλία, τυμπανισμό, καούρες, ευαισθησία και αίσθηση βάρους στο στήθος ή και συχνουρία. Τα συναισθήματα είναι πολλά και συχνά αντιφατικά. Φόβος, χαρά, ενθουσιασμός, ευσυγκινησία... Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τα επόμενα χρόνια δεν  θα προλαβαίνεις να πλήξεις!

 

 

Συμβουλή

Κόψε άμεσα τις καταχρήσεις! Από την πρώτη στιγμή που έμαθες ότι το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, οποιαδήποτε κατάχρηση κάνεις, θα καταγραφεί στο δικό σου DNA, αλλά πιθανόν και στο DNA του εμβρύου. Αλκοόλ και εγκυμοσύνη είναι αταίριαστο δίδυμο. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα! Μην παίρνεις φάρμακα χωρίς να ρωτήσεις τον ιατρό σου και μην κάνεις καμία ιατρική εξέταση που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το έμβρυο, χωρίς τη συμβουλή του. Εκείνος θα σε ενημερώσει για τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

Καλή εβδομάδα και καλή εγκυμοσύνη!

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.