12η εβδομάδα

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!

Μέγεθος μωρού: 61 χιλιοστά

Βάρος μωρού: 8-14 γραμμάρια

Το δώρο της 12ης εβδομάδας είναι στα χέρια σου! Ή καλύτερα, στη μήτρα σου! Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτή την εβδομάδα: τα αντανακλαστικά. Τα δάχτυλα του εμβρύου θα αρχίσουν σύντομα να ανοίγουν και να κλείνουν, τα δάχτυλα των ποδιών θα κινούνται, οι μύες των ματιών του θα δυναμώσουν και το στόμα του θα κάνει κινήσεις για να πιπιλίσει. Εάν χτυπήσεις την κοιλιά σου ελαφριά με το δάκτυλο, το μωρό θα το καταλάβει και θα στριφογυρίσει, αν και δεν θα είσαι σε θέση να το καταλάβεις. Τα έντερα του, που έχουν μεγαλώσει πολύ τώρα, κινούνται μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς του και τα νεφρά του αρχίζουν να αποβάλλουν τα ούρα. Εντωμεταξύ, τα νευρικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Το πρόσωπό του μοιάζει πλέον χωρίς αμφιβολία με πρόσωπο ανθρώπου. Τα μάτια του έχουν μετακινηθεί από το πλάι προς το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του και τα αυτιά του είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι. Οι κινήσεις του μωρού γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Το πρόσωπο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, έχουν σχηματιστεί.

12η Εβδομάδα

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

 

Τα ούλα και τα δόντια ματώνουν περισσότερο και είναι πολύ επιρρεπή σε ασθένειες κατά τη διάρκεια της κύησης; Γι’ αυτό θα πρέπει να μην αμελείς τη φροντίδα τους! Ενημέρωσε τον οδοντίατρο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, ώστε να μην χρησιμοποιήσει φάρμακα και άλλες ουσίες που απαγορεύονται. Εάν εντοπίσει ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάποια επέμβαση στα δόντια ή στα ούλα, θα πρέπει να την αναβάλλεις μέχρι να περάσει και η 12η εβδομάδα, εκτός βέβαια από την περίπτωση μιας μόλυνσης, που εδώ η μη άμεση αντιμετώπισή της μπορεί να βλάψει τόσο εσένα, όσο και το έμβρυο. Από την πλευρά σου, μια καλή καθημερινή περιποίηση είναι απαραίτητη, χρησιμοποιώντας παράλληλα και οδοντικό νήμα. Προσοχή! Μην πάρεις κανένα παυσίπονο, αν δεν έχεις ρωτήσει πρωτίστως τον ιατρό σου.

Η μήτρα έχει αυξηθεί σε σημείο που ο ιατρός μπορεί πλέον να αισθανθεί την κορυφή χαμηλά στην κοιλιά, ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό. Οι καούρες τώρα είναι έντονες (ίσως όμως και λίγο λιγότερο από πριν), καθώς η μήτρα πιέζει το στομάχι. Η δυσφορία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως έντονα ενοχλητική. Στην ενόχληση, μπορεί να προστεθούν και πονοκέφαλοι, μέχρι και περιοδικές ημικρανίες. Όσον αφορά στην κοιλιά και το στήθος, όπως και τα πόδια, μπορεί να δεις τις φλέβες σου να είναι περισσότερο εμφανείς σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται η παροχή αίματος στις περιοχές αυτές. Έτσι, αν γνωρίζεις ότι η μητέρα σου έχει πρόβλημα, ή έστω προδιάθεση, για κιρσούς, καλό είναι να δώσεις σημασία και να μιλήσεις με τον ιατρό σου.

Είσαι ένα βήμα πριν μάθεις το φύλο του μωρού! Απόλαυσε αυτό το διάστημα και σε λίγες μερούλες θα πάρεις τις απαντήσεις που ανυπομονείς να ακούσεις τόσες εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσεις μαζί με το σύντροφό σου τις διαδικασίες για το ροζ ή το γαλάζιο δωμάτιο. Ή μήπως χρειαστείς και από τα δύο χρώματα; Λες να είναι δίδυμα; Μάλλον όμως θα το ήξερες ήδη αυτό!

Συμβουλή

Ήρθε η ώρα να κάνεις έναν προϋπολογισμό για το μωρό σου! Δύσκολο, αλλά είναι ευκαιρία τώρα που είστε ακόμη μόνο οι δυο σας (με το σύντροφό σου) και έχετε ησυχία. Υπολογίστε, σε στρογγυλεμένα ποσά, τα έξοδα για ρούχα, πάνες, τρόφιμα (όλες τις κατηγορίες), παιχνίδια, είδη περιποίησης και καθαρισμού, έπιπλα και λευκά είδη. Μην παραλείψετε να συνυπολογίσετε και τα έξοδα για τις επισκέψεις στον ιατρό, καθώς και τις προγραμματισμένες εξετάσεις που θα χρειαστούν. Σίγουρα, όταν έρθει το μωράκι, θα αλλάξει η λίστα (με ανοδική πορεία εξόδων), αλλά είναι μια καλή ώρα να ξεκινήσετε μια αποταμίευση για το μέλλον του!

Καλή εβδομάδα και… καλούς (προ)υπολογισμούς!

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.