Αποφύγετε τις τροφικές αλλεργίες

Η διαδικασία εκκίνησης σίτισης του βρέφους με στερεές τροφές αποτελεί μία πρόκληση για τους γονείς. Συχνά δημιουργεί πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς, κυρίως για τις αλλεργίες που μπορεί να εμφανιστούν. Τα πιο συχνά ερωτήματα είναι ποια τρόφιμα συνήθως προκαλούν αλλεργίες, πώς εκφράζονται για να γίνουν αντιληπτές και πώς μπορούν να αποφευχθούν.

Αποφύγετε τις τροφικές αλλεργίες

Εισάγετε σταδιακά τις νέες τροφές

Το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο βήμα είναι να εισάγονται οι διάφορες τροφές στο διαιτολόγιο του βρέφους σταδιακά. Δηλαδή ένα τρόφιμο κάθε τρίτη έως και πέμπτη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί εύκολα, και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, κάποιος να αντιληφθεί ποιο είναι το τρόφιμο που δημιούργησε την αλλεργική αντίδραση. Κατά το διάστημα αυτό, μπορείτε να του προσφέρετε όλα τα τρόφιμα που κατανάλωνε μέχρι εκείνη την ημέρα, χωρίς να δημιουργήσει κάποια αντίδραση. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ένταση των αλλεργικών αντιδράσεων είναι συνήθως δοσοεξαρτώμενη. Δηλαδή, εξαρτάται από την ποσότητα του τροφίμου που θα καταναλωθεί. Ξεκινήστε λοιπόν με μικρές ποσότητες και αυξήστε τις σταδιακά.

 

Αλλεργιογόνα τρόφιμα

Αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι περισσότερα από 160 και πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση. Φυσικά, ορισμένα τρόφιμα είναι περισσότερο αλλεργιογόνα συγκριτικά με άλλα. Ορισμένα από αυτά, με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης ,είναι το γάλα, το αβγό, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, το ψάρι, τα θαλασσινά και τα προϊόντα από σιτάρι.

 

Παρατηρήστε τα συμπτώματα

Συνήθως, τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται σε σύντομο χρόνο μετά την κατανάλωση της υπεύθυνης τροφής. Μπορεί, όμως, να διαφέρει από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες. Τα πιο κλασσικά συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος, το πρήξιμο του προσώπου, της γλώσσας ή των χειλιών, η πρόκληση έμετου ή διάρροιας, ο έντονος και ξαφνικός βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή και η απώλεια της συνείδησης. Φυσικά, σε έντονα συμπτώματα απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο παίδων ή ενημερώστε τον παιδίατρό σας.

 

Αντιμετωπίστε τα ήπια συμπτώματα

Ανάλογα την ένταση των συμπτωμάτων, δεν είναι απαραίτητο να διακόψετε τη χρήση του τροφίμου που θεωρείτε ότι μπορεί να ευθύνεται. Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια, τότε συνεχίστε να προσφέρετε μικρές ποσότητες της τροφής και παρακολουθήστε την εξέλιξη. Ενημερώστε τον παιδίατρό σας και δημιουργήστε ένα πλάνο αντιμετώπισης. Επίσης, ενημερωθείτε με λεπτομέρεια για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που τα συμπτώματα ενταθούν ή καταναλώσει το παιδί το τρόφιμο από λάθος (για παράδειγμα εάν υπάρχει μέσα σε κάποια άλλη τροφή).

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.