Γιατί δεν πρέπει να δίνεται μέλι στο παιδί σας

Πολλοί γονείς απορούν όταν ενημερώνονται ότι απαγορεύεται να δώσουν μέλι στο παιδί τους. Θεωρούν ότι είναι ένα υγιεινό τρόφιμο και απορούν γιατί απαγορεύεται να το προσθέσουν για παράδειγμα σε μία φρουτόκρεμα. Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό τους είναι ότι δεν προτείνεται λόγω της γλυκιάς του γεύσης. Στην πραγματικότητα, το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν μία ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση.

Γιατί δεν πρέπει να δίνεται μέλι στο παιδί σας

Τι είναι η αλλαντίαση και πώς προσβάλλει τα βρέφη;

Η αλλαντίαση είναι μία παραλυτική ασθένεια που οφείλεται στη δράση μίας νευροτοξίνης που παράγεται μετά την αποίκιση των παραπάνω βακτηρίων στο έντερο του βρέφους. Οι τοξίνες αυτές επηρεάζουν τη νευρική και μυική λειτουργία. Σε ένα βρέφος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να κινηθεί, να καταπιεί ή ακόμα και να αναπνεύσει. Η ασθένεια αυτή είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προσβάλει ένα βρέφος. Επίσης, είναι ιάσιμη αλλά, λόγω της έντασης των συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο πριν προλάβει να αντιμετωπισθεί. Στις ΗΠΑ, αναφέρονται λιγότερα από 100 περιστατικά ετησίως. Στους ενήλικες, αλλά και σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 μηνών, ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει, αφού το γαστρεντερικό σύστημα είναι πιο ώριμο και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και δράση των βακτηρίων αυτών.

 

Μπορεί το βρέφος να καταναλώσει έτοιμα γεύματα που περιέχουν μέλι;

Τα βακτήρια που προκαλλούν την αλλαντίαση καταστρέφονται μόνο σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι, τρόφιμα που απλά έχουν κονσερβοποιηθεί δεν θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση από βρέφη μικρότερα του ενός έτους.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.