Εισαγωγή στις στερεές τροφές

Πολλές από τις όμορφες φωτογραφίες βρεφών που βλέπουμε σε περιοδικά και διαφημίσεις παρουσιάζουν μικρά παιδιά που κάθονται σε ένα παιδικό καθισματάκι και είναι πασαλειμμένα στο πρόσωπο ή και σε όλο το σώμα με διάφορες τροφές. Η εισαγωγή στα στερεά τρόφιμα μπορεί να είναι μία περίοδος με πολλές αστείες σκηνές. Παράλληλα, όμως, μπορεί να αποτελέσει αίτιο ακαταστασίας, εκνευρισμού και προβληματισμού.

Εισαγωγή στις στερεές τροφές

Τα πιο συχνά ερωτήματα της μητέρας αφορούν στο χρονικό σημείο εκκίνησης της διαδικασίας, την ποσότητα της τροφής που θα προσφέρει στο βρέφος και με ποια σειρά θα χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα.

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσει

Μεταξύ 4 και 6 μηνών, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα από την πλευρά της ανάπτυξης και διαμόρφωσης, να ξεκινήσουν σταδιακά την εισαγωγή στις στερεές τροφές. Σημεία που πρέπει να αξιολογήσετε στο δικό σας παιδί είναι:

  • Αν μπορεί να στερεώνει το κεφάλι και το λαιμό του καλά.
  • Να έχει διπλασιάσει τουλάχιστον το βάρος που γεννήθηκε.
  • Να έχει εκφράσει την επιθυμία να δοκιμάσει κάτι που τρώτε εσείς ή ακόμα και να έχει προσπαθήσει να «αρπάξει» κάτι από το πιάτο σας.
  • Να μπορεί να κρατήσει την τροφή στο στόμα του.
  • Να δείχνει σημάδια ότι πεινάει περισσότερο από όσο μπορεί να καλύψει ένα μπουκάλι γάλα.

 

Στον 6ο μήνα, ένα βρέφος πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά να καταναλώνει και στερεές τροφές. Είναι το χρονικό σημείο που οι αποθήκες σιδήρου που είχε δημιουργήσει από την εμβρυική του ζωή, ξεκινούν να εξαντλούνται. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος κάλυψης των αναγκών.

 

Με ποιες τροφές να ξεκινήσεις

Συνήθως, τροφές που χρησιμοποιούνται για την εκκίνηση είναι φρούτα και λαχανικά σε πολτοποιημένη μορφή. Επίσης, συστήνεται και η χρήση ορισμένων δημητριακών σε μορφή κρέμας, ειδική για βρέφη. Οι επιλογές σας είναι πολλές, αλλά θα πρέπει να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής και εάν είναι δυνατόν, να είναι βιολογικής παραγωγής.

 

«Η μεγάλη μέρα» - η πρώτη δοκιμή

Η πρώτη ημέρα που θα δοκιμάσετε να δώσετε στο παιδί σας στερεά τροφή είναι ένα σημαντικό γεγονός. Η αποτυχία της πρώτης φοράς δεν σημαίνει τίποτα. Αρκετά βρέφη χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να συνηθίσουν να καταναλώνουν μία μικρή ποσότητα από πουρέ φρούτων ή λαχανικών. Φυσικά, η κρέμα, λόγω της γλυκιάς γεύσης, έχει πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Θεωρείται όμως προτιμότερο να μάθει το βρέφος σε γεύσεις λιγότερο γλυκιές, ώστε να μην τις απορρίψει στην πορεία. Η θεωρεία αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την πρώτη ημέρα, για την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας, προσφέρετε το γεύμα σε ώρα που το παιδί μπορεί να πεινάει περισσότερο. Επίσης, διαλέξτε ώρα που το παιδί δεν νυστάζει και είναι σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς έντονα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

Εάν το παιδί «φτύνει» την τροφή, μην σας αγχώνει. Δοκιμάστε ξανά μετά από λίγη ώρα. Να γνωρίζετε ότι ίσως χρειαστείτε λίγες ημέρες μέχρι να συνηθίσει. Επιπλέον,  επιλέξτε μία ψηλή ειδική καρέκλα και χρησιμοποιήστε μικρό σε μέγεθος κουταλάκι.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα

Ξεκινώντας, δεν χρειάζεται να προσφέρετε μεγάλη ποσότητα, ακόμα κι αν το παιδί σας το καταναλώνει εύκολα. Ξεκινήστε με 1 κουταλάκι του γλυκού την πρώτη ημέρα, 1 κουταλιά της σούπας τη δεύτερη και προσθέτετε 1 κουταλιά κάθε ημέρα,  μέχρι να φθάσετε σε μία μικρή μερίδα. Συμπληρώνετε από την πρώτη ημέρα το γεύμα με γάλα, είτε από το μπουκάλι είτε το στήθος, εάν ακόμη θηλάζετε.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, δεν χρειάζεται να αυξάνετε την μερίδα. Είναι προτιμότερο σταδιακά να αυξάνετε τον αριθμό των γευμάτων. Συνήθως κατά τον 8ο - 9ο μήνα, το παιδί καταναλώνει τρία γεύματα στερεών τροφίμων ημερησίως και φυσικά το γάλα. Το παιδί συνήθως ρυθμίζει την ποσότητα των γευμάτων του. Εσείς πρέπει να παρακολουθείτε την πορεία του βάρους του και να του προσφέρετε τις κατάλληλες επιλογές.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.