Μήπως του λείπει σίδηρος; Μάθετε να το αναγνωρίζετε

Θα έχετε παρατηρήσει ότι αρκετά από τα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά και βρέφη, είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την παρασκευή της αιμογλοβίνης, δηλαδή του συστατικού των ερυθροκυττάρων που μεταφέρει το οξυγόνο στους διάφορους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος, σε όλους τους ιστούς και τα κύτταρα προσφέροντας οξυγόνο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να λαμβάνονται οι απαιτούμενες ποσότητες μέσω της καθημερινής διατροφής.

Μήπως του λείπει σίδηρος; Μάθετε να το αναγνωρίζετε

Πόσο σίδηρο χρειάζεται ένα παιδί;

Τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες σιδήρου ανάλογα την ηλικία. Για παράδειγμα, ένα βρέφος 7-12 μηνών χρειάζεται 11 mg / ημέρα, ενώ ένα παιδί 2-4 ετών χρειάζεται 7 mg/ ημέρα. Στις ηλικίες αυτές πρέπει να δίνετε προσοχή σε βρέφη ηλικίας μεταξύ 6-12 μηνών που θηλάζουν και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ή ποικιλία στερεών τροφίμων, αφού το μητρικό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο. Εάν όμως χρησιμοποιεί κάποιο γάλα εμπορίου 1ης βρεφικής ηλικίας, τότε αυτά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Επίσης προσοχή θα πρέπει να δίνετε σε παιδιά μεγαλύτερα του 1ος έτους που δεν τρώνε επαρκώς τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αφού τα γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας δεν είναι απαραίτητα εμπλουτισμένα με σίδηρο. Εάν μάλιστα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα από φρέσκο αγελαδινό γάλα, τα οποίο είναι ιδιαίτερα φτωχό σε σίδηρο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην πεινάει ιδιαίτερα για να καταναλώσει άλλες τροφές σε επαρκείς ποσότητες. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η αυξημένη ποσότητα γάλακτος μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αρκετά παιδιά με ήπια έλλειψη σιδήρου μπορεί να μην έχουν συμπτώματα γιατί η διαδικασία μείωσης των αποθηκών συμβαίνει σταδιακά. Όσο όμως προχωράει ή σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας (σημαντική έλλειψη σιδήρου), συνήθως συνοδεύεται από:

 • Το αίσθημα της κόπωσης και υπνηλίας
 • Αδυναμία
 • Ταχυπαλμία
 • Ευερεθιστότητα
 • Μειωμένη όρεξη
 • Πονοκέφαλο

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συζητήστε το με τον παιδίατρο για να προβείτε σε ένα αιματολογικό έλεγχο, ώστε να γίνει η διάγνωση. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση μην προβείτε στη χρήση συμπληρωμάτων χωρίς την οδηγία του παιδιάτρου. Η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

 

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε σίδηρο;

Θα ακούσετε ή θα διαβάσετε ότι ο σίδηρος που περιέχεται σε ζωικά προϊόντα, δηλαδή ο σίδηρος αίμης, είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος. Όμως να γνωρίζετε ότι και οι φυτικές πηγές είναι εξίσου σημαντικές και μπορούν να συμπληρώσουν την κάλυψη των αναγκών ενός παιδιού. Δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα να προσφέρετε κόκκινο κρέας για να καλύψετε την ανάγκη του παιδιού σε σίδηρο. Ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται τη φυτική πηγή σιδήρου με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την απορρόφηση του. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι:

 • Το κόκκινο κρέας
 • Το σκούρο κρέας των πουλερικών
 • Ορισμένα ψάρια
 • Το αβγό
 • Τα εμπλουτισμένα δημητριακά
 • Ορισμένοι ξηροί καρποί (να δίνονται πάντα πολτοποιημένοι για την αποφυγή πνιγμού)
 • Τα αποξηραμένα φρούτα
 • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.