Ξεκινήστε τη ζωή του, προσφέροντας τις βάσεις της σωστής διατροφής

Οι επιλογές των γονέων για τη σίτιση του βρέφους, επηρεάζουν σημαντικά την υγεία και το βάρος στη μετέπειτα ζωή του. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ωτίτιδας, στομαχικών ιώσεων και παιδικής λευχαιμίας.

Ξεκινήστε τη ζωή του, προσφέροντας τις βάσεις της σωστής διατροφής

Ο πρώτος χρόνος ζωής είναι εκείνος που παρατηρείται ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης. Κατά τους πρώτους έξι μήνες, τα περισσότερα βρέφη διπλασιάζουν το βάρος τους και μέχρι το πρώτο έτος το τριπλασιάζουν. Οι καμπύλες ανάπτυξης επιτρέπουν την εύκολη αξιολόγηση της επαρκούς ανάπτυξης του βρέφους, ενώ παράλληλα παρέχουν στοιχεία για την αποφυγή της υπερβολικής αύξησης του βάρους. Το αυξημένο βάρος κατά το πρώτο έτος, έχει συσχετισθεί με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία. Είναι όμως σπάνιο το φαινόμενο να χρειαστεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος και άλλων θρεπτικών τροφίμων λόγω της υπερβολικής αύξησης του βάρους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους.

 

Διατροφικό χρονοδιάγραμμα για παιδιά μέχρι 2 ετών

Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις. Είναι όμως απαραίτητο να βρεθούν οι διατροφικές εκείνες επιλογές που θα επιτρέψουν την επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών, ώστε να εξασφαλιστεί η επιθυμητή ανάπτυξη και διαμόρφωση του παιδικού οργανισμού.

 

Έως τον 6ο μήνα: Για το διάστημα αυτό, το βρέφος καλύπτει το σύνολο των διατροφικών αναγκών του από το μητρικό γάλα. Εάν η μητέρα αποφασίσει να διακόψει το θηλασμό, η επιλογή ενός βρεφικού γάλακτος μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή. Συστήνεται η χρήση βιολογικού γάλακτος. Σύμφωνα με μελέτες, μειώνει ή και εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί αγελαδινό γάλα μέχρι και τη συμπλήρωση του 1ου έτους ζωής.

 

4 - 6 μηνών: Τα περισσότερα βρέφη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την κατανάλωση στερεών τροφίμων. Στο διάστημα αυτό συνεχίζουν να λαμβάνουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το γάλα. Παράλληλα, η χρήση ενισχυμένων δημητριακών σε κρέμα και τα φρούτα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποθηκών σιδήρου.

 

7 - 10 μηνών: Τα περισσότερα βρέφη είναι έτοιμα να δοκιμάσουν και μόνα τους, με τα χέρια, κατάλληλα προετοιμασμένες τροφές. Επίσης, είναι έτοιμα να πίνουν νερό από το ειδικό ποτήρι. Η διαδικασία ενθαρρύνει την ωρίμανση του παιδιού.

 

10 - 12 μηνών: Το παιδί μπορεί να καταναλώνει μικρά κομμάτια-μπουκιές από μαγειρεμένα και μαλακά τρόφιμα.

 

1 - 2 ετών: Τα παιδιά συνεχίζουν διαρκώς να βελτιώνουν την ικανότητα σίτισης. Μπορούν να παρευρίσκονται στο οικογενειακό τραπέζι και να καταναλώνουν το φαγητό της οικογένειας, κατάλληλα προετοιμασμένο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η αυξημένη χρήση μπαχαρικών. Ο κίνδυνος πνιγμού αυξάνεται και πρέπει να δίνεται πάντα προσοχή.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Ξεκινήστε τη ζωή του, προσφέροντας τις βάσεις της σωστής διατροφής | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.