Οι ξηροί καρποί στην διατροφή του παιδιού

Η υγιεινή διατροφή είναι ζητούμενο για τον κάθε άνθρωπο. Όταν, όμως, η συζήτηση φτάνει στο παιδί, που έχει αυξημένες θρεπτικές ανάγκες για την ανάπτυξη και διαμόρφωση, τότε γίνεται αναγκαία. Η διασφάλιση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου για την κάλυψη των επιθυμητών προσλήψεων όλων των θρεπτικών συστατικών μπορεί να εξασφαλίσει παράλληλα και τη δημιουργία θεμελίων για σωστές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.

Οι ξηροί καρποί στην διατροφή του παιδιού

Προσθέστε ξηρούς καρπούς στη διατροφή του

Μία χούφτα ξηρούς καρπούς και κυρίως αμυγδάλων είναι μία πολύτιμη επιλογή. Είναι μία τροφή ιδιαίτερα θρεπτική, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που κατατάσσονται στην κατηγορία των υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και ποικιλίας βιταμινών μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών.

 

Από ποια ηλικία μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε

Η χρήση ξηρών καρπών στη διατροφή βρεφών και μικρών παιδιών, έχει δημιουργήσει ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο χρήσης για την αποφυγή πνιγμού αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας αλλεργικών αντιδράσεων. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διατροφή των παιδιών πριν τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής, με σκοπό την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων. Η θεωρεία όμως αυτή περισσότερο αποτελεί μία άποψη, αφού δεν τεκμηριώνεται από ερευνητικά στοιχεία ή τεκμηριώνεται από πολύ λίγα.
  • Αντίθετα, ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση χρήσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στη μετέπειτα ζωή.
  • Ολόκληρα αμύγδαλα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δίνονται σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, λόγω του κινδύνου πνιγμού. Μπορείτε όμως να τα λιώσετε μέσα σε ένα πολτοποιημένο γεύμα, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη από την κατανάλωσή τους.
  • Όταν ξεκινήσετε να τους δίνετε ολόκληρα αμύγδαλα, να είστε σίγουροι ότι τα τρώνε καθιστά και να τα επιτηρείτε διαρκώς. Ενθαρρύνετέ τα να τρώνε μικρές ποσότητες και να τις μασάνε πολύ καλά.

 

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Οι ξηροί καρποί στην διατροφή του παιδιού | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.