Πόσο συχνά πρέπει ένα παιδί να τρώει κόκκινο κρέας;

Τι πιστεύει ο καταναλωτής-γονέας

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι το κόκκινο κρέας είναι το πιο θρεπτικό τρόφιμο για ένα παιδί. Επίσης, αποτελεί τη βασική λύση για την αποφυγή της αναιμίας και γενικότερα την αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα του παιδιού.

Πόσο συχνά πρέπει ένα παιδί να τρώει κόκκινο κρέας;

Η σύσταση του κόκκινου κρέατος

Το κόκκινο κρέας είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων μικροστοιχείων, όπως ο ψευδαργύρου και η βιταμίνης Β12. Για όσους το καταναλώνουν, θα πρέπει να προτιμούν μέρη των ζώων με λιγότερα λιπαρά. Την τελευταία δεκαετία όμως, η ανησυχία για την συσχέτιση της κατανάλωσης κρέατος και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και κυρίως ορισμένων μορφών καρκίνου, δημιουργεί σκέψεις για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό του. Τα πουλερικά και το ψάρι μπορούν να αντικαταστήσουν  το κόκκινο κρέας, ενώ τα αυγά και το τυρί αποτελούν επίσης πηγές πρωτεΐνης και ορισμένων μικροστοιχείων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από την πρώτη παιδική ηλικία δημιουργούνται οι σημαντικότερες διατροφικές συνήθειες, όπως επίσης και το γεγονός ότι το παιδί καταναλώνει λιγότερο ή περισσότερο κόκκινο κρέας ανάλογα με τις συνήθειες των γονέων, γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών και επιλογών τους.

Διεθνείς συστάσεις

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο έρευνας κατά του Καρκίνου, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένη. Εφόσον λοιπόν κάποιος καταναλώνει κόκκινο κρέας, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 3 μικρές μερίδες εβδομαδιαίως. Πιο συγκεκριμένα, η σύσταση ορίζει την κατανάλωση 350-500 γρ. Αναφέρεται επίσης ότι το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί απαραίτητα μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου. Αντίστοιχα για την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως τα αλλαντικά, εφόσον απαιτείται, συστήνεται ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός. Η οδηγία τεκμηριώνεται και από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκτός από τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και το τυρί, τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος μπορούν να ληφθούν από όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

 

Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται τελικά το κόκκινο κρέας

Καταλήγοντας, δια της ατόπου απαγωγής, επιλέγοντας για το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του παιδιού, 2 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο (ή το αντίθετο), 1 φορά όσπρια, 1 φορά ζυμαρικά και 1 φορά λαδερό λαχανικό, το κόκκινο κρέας μπορεί να υπάρχει μόλις 1 φορά ανά εβδομάδα. Έτσι υπάρχει και το περιθώριο ορισμένες εβδομάδες που άλλοι λόγοι μπορεί να το απαιτήσουν, η κατανάλωση του να αυξηθεί ή να μειωθεί αντίστοιχα.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.