Ταξιδεύοντας με παιδιά

Η ώρα των διακοπών έφτασε! Είτε θα ταξιδέψετε για μία ημέρα ή για μία εβδομάδα, είτε φύγετε με το αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο, αν έχετε μαζί σας παιδιά, πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Οι μέρες όπου περνάτε ένα μικρό σακίδιο με λίγα ρούχα και φεύγατε, τελειώσανε. Οι ανάγκες των παιδιών είναι μεγαλύτερες και πρέπει να προβλέψετε κάθε πιθανή ανάγκη. Όσον αφορά στη διατροφή τους, σας προτείνουμε μερικές ιδέες.

Ταξιδεύοντας με παιδιά

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

Εάν προετοιμαστείτε για την εκδρομή, μπορείτε εύκολα να αποφύγετε τα fast food και άλλα ανάλογα καταστήματα που θα βρείτε με έτοιμα γεύματα στη διαδρομή σας σε μία εθνική ή επαρχιακή οδό. Ακόμα και για μικρά παιδιά μπορείτε εύκολα να πάρετε μαζί δημητριακά ολικής άλεσης σε μικρές μερίδες, που είναι ξηρά τροφή και συντηρείται πολύ εύκολα, ψιλοκομμένα φρούτα σε μία μικρή σακούλα τροφίμων που θα συνυπάρχει με μία παγοκυψέλη ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα. Για μεγαλύτερα ταξίδια μπορείτε να προμηθευτείτε μικρά ψυγεία που χρησιμοποιούν το ρεύμα του αυτοκινήτου. Άλλες εύκολες ιδέες, περιλαμβάνουν επιλογές όπως:

  • Σάντουιτς (με τυρί, με μαρμελάδα, με ταχίνι και μέλι)
  • Φρέσκα φρούτα
  • Μπαρέτες τυριού ή γιαούρτι
  • Στικς καρότου και αγγουριού
  • Χυμό φρούτων και μπουκαλάκια νερού

 

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

Στο συγκεκριμένο σημείο δώστε προσοχή. Εκτός από την αμφιλεγόμενη ποιότητα ενός γεύματος σε fast food ενός αεροδρομίου, η αγορά είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η μεταφορά όμως τροφίμων στο αεροπλάνο υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο και περιορισμούς. Θα πρέπει να αποφύγετε ρευστά τρόφιμα, όπως και εκείνα με έντονη μυρωδιά. Έτσι μην επιλέξετε χυμούς, γιαούρτι ή σαλάμι. Το καθένα για τους δικούς του λόγους. Αντί αυτών προτιμήστε επιλογές όπως τους ξηρούς καρπούς, φρυγανιές ή μικρά παξιμαδάκια με λίγες φέτες γαλοπούλας, μικρά κρουασάν και αποξηραμένα φρούτα. Για όποιες επιλογές χρειάζεται χαμηλή θερμοκρασία για τη συντήρηση τους, χρησιμοποιήστε μικρά και μαλακά φορητά ψυγεία (cooler bags) με τη χρήση μικρής παγοκυψέλης. Μπορείτε να καταναλώσετε τα τρόφιμα που μεταφέρετε και στη συνέχεια να τη διπλώσετε στις αποσκευές σας και να τη χρησιμοποιήσετε στο επόμενο ταξίδι σας.

 

Ταξιδεύοντας με ένα βρέφος

Το ταξίδι με ένα βρέφος είναι αρκετά διαφορετικό από τα ταξίδια με μεγαλύτερα παιδιά. Η βασική διαφορά είναι ότι χρειάζονται πολτοποιημένα γεύματα και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, γεγονός που κάνει δύσκολη τη σίτισή του. Ορισμένες όμως προσαρμογές πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορεί να κάνουν την προσπάθεια σας πολύ πιο εύκολη.

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι, προσπαθήστε να προσφέρετε το γεύμα του παιδιού σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι δεν θα του είναι τόσο έντονη η διαφορά, αν δεν μπορέσετε να το ζεστάνετε επαρκώς στο ταξίδι σας.

Το γάλα συνήθως είναι ο πιο εύκολος τρόπος σίτισης ενός βρέφους, ακόμα κι αν έχει μπει στη στερεά τροφή. Προσθέστε γεύματα γάλακτος, είτε θηλάζετε, είτε όχι. Εάν θηλάζετε, ας έχετε και μία συσκευασία σκόνης γάλακτος μαζί σας για τις δύσκολες στιγμές.

Η πολτοποιημένη τροφή δεν συστήνεται να συντηρείται. Μπορείτε όμως να κάνετε μία μικρή εξαίρεση. Μπορείτε να την ετοιμάσετε με προσοχή, τηρώντας τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και αμέσως μετά το μαγείρεμα και την πολτοποίηση να το καταψύξετε σε μικρούς κύβους σαν παγάκια. Μπορείτε να το μεταφέρετε σε ένα μικρό ταξίδι με φορητό ψυγείο και να το χρησιμοποιήσετε άμεσα μετά την απόψυξη του.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Ταξιδεύοντας με παιδιά | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.