Κίνδυνος πνιγμού στα παιδιά. Μάθετε πώς να τον αποφύγετε

Η απόφραξη των αεροφόρων οδών στο αναπνευστικό σύστημα ενός παιδιού, δεν είναι μία σπάνια περίπτωση. Είναι ένα ατύχημα που συμβαίνει και μπορεί να έχει αίσιο τέλος, εάν φανούμε ψύχραιμοι και φυσικά ενημερωμένοι. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά μέχρι 3 ετών, αφού σε αυτές τις ηλικίες συνηθίζουν να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους.

Κίνδυνος πνιγμού στα παιδιά. Μάθετε πώς να τον αποφύγετε

Τι πρέπει να κάνετε για να τον αποφύγετε

Προσπαθήστε καθημερινά να καθαρίζετε και να μαζεύετε το χώρο που βρίσκεται το παιδί σας. Κυρίως όσο βρίσκεται σε ηλικία που ακόμα δεν περπατάει. Αρκετές αναφορές πνιγμού έχουν αναφερθεί σε παιδιά που δεν περπατάνε αλλά μπουσουλάνε. Οι γονείς δεν έχουν σκεφτεί ακόμα ότι πρέπει να μαζέψουν διάφορα πράγματα και τρόφιμα που υπάρχουν σε σημεία του σπιτιού που το παιδί μπορεί να φτάσει, ακόμα κι αν δεν περπατάει.

Παράλληλα, πρέπει να προσφέρετε στο παιδί μόνο ό,τι είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως τα παιχνίδια αναγράφουν από ποια ηλικία μπορούν να χρησιμοποιούνται και αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται η χρήση για μικρότερα παιδιά, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα τρόφιμα. Επιλέξτε, λοιπόν, σωστά τα κατάλληλα τρόφιμα, έχετε το παιδί πάντα σε καθιστή θέση την ώρα που τρώει και προσπαθήστε να του θυμίζετε διαρκώς να καταναλώνει μικρές μπουκιές. Τέλος, θυμηθείτε ότι πρέπει να προσέχετε το παιδί πάντα κατά την ώρα του φαγητού, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό γεύμα.

 

Ποιά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε

Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί τα ακόλουθα τρόφιμα ή εάν τα προσφέρετε, φροντίστε να το παρατηρείτε στενά για όση ώρα τα καταναλώνει. Επίσης, προσπαθήστε να τα έχετε σε σημεία που δεν μπορεί να τα φτάσει την ώρα που δεν το προσέχετε. Τέτοια τρόφιμα είναι τα σκληρά λαχανικά, όπως τα καρότα, οι ελιές με το κουκούτσι, τα μικρά τοματάκια ολόκληρα, οι ξηροί καρποί, οι σκληρές καραμέλες, τα γλυφιτζούρια, τα ζελεδάκια, το ποπ κορν, τα ωμά και ακαθάριστα φρούτα όπως το μήλο, το αχλάδι κ.ά., τα σταφύλια και τα κεράσια με το κουκούτσι, οι κύβοι σκληρού τυριού και τα μεγάλα κομμάτια κόρας ψωμιού.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.