Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, σίγουρα σας αρέσει να του δίνετε και λίγη τροφή από το δικό σας πιάτο. Όλοι θα έχετε προβληματιστεί εάν πρέπει το παιδί να δοκιμάσει κάτι που του προσφέρει ο παππούς ή η γιαγιά. Θέλετε παρόλα αυτά να του προσφέρετε ποικιλία τόσο για απόλαυση, όσο και για καλύτερη θρέψη. Είναι όμως όλα τα τρόφιμα ασφαλή για τα παιδιά; Σίγουρα όχι. Είτε λόγω του κινδύνου πνιγμού, είτε λόγω αλλεργιογόνων συστατικών κάποιων τροφίμων, οι επιλογές σας θα πρέπει να συνάδουν με τις οδηγίες που θα διαβάσετε στη συνέχεια του άρθρου. Με αυτές θα καταφέρετε να αποφύγετε κινδύνους από μια απλή, ωστόσο σημαντική αναστάτωση για σειρά ημερών ή ακόμα και πιο σοβαρές περιπτώσεις.

 

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Όσο η ηλικία αλλάζει, οι γενικοί περιορισμοί μειώνονται. Μετά το 5 έτος θα πρέπει να συνεχίζετε να δίνετε την απαιτούμενη προσοχή σε ευαισθησίες και αλλεργικές αντιδράσεις που έχει εκφράσει το παιδί σας τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του. Ας δούμε όμως ανά ηλικιακή περίοδο τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουμε.

 

12-24 μηνών

Ημιάπαχο ή άπαχο γάλα: Το παιδί σας έχει ανάγκη από τα λιπαρά και τις θερμίδες του πλήρους γάλακτος για την ομαλή ανάπτυξη και διαμόρφωσή του. Μετά το 2ο έτος της ηλικίας μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε γάλα, γιαούρτι ή τυρί με λιγότερα λιπαρά, εάν υπάρχει κάποιο αίτιο, όπως το ιδιαίτερα αυξημένο βάρος ή η ανάγκη για μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.

Μεγάλα και χοντρά κομμάτια τροφής: Κομμάτια τροφής με μέγεθος έως ενός μπιζελιού είναι ασφαλή αφού δεν μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό του παιδιού σας. Λαχανικά όπως καρότα, πράσινα φασολάκια και άλλα ανάλογα τρόφιμα θα πρέπει να κόβονται σε μέγεθος μπιζελιού. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με φρούτα όπως το σταφύλι, το πεπόνι και τα κεράσια, που θα πρέπει να κόβονται σε τέταρτα πριν σερβιριστούν στο παιδί.

Μικρά και σκληρά τρόφιμα: Αμύγδαλα, ξηροί καρποί, ποπ-κορν, καραμέλες ή ακόμα και σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει να αποφεύγονται αφού είναι πιθανό να προκαλέσουν πνιγμό.

Άλλες συμβουλές: Μην αφήνετε το παιδί σας να τρώει σε ώρες που δεν μπορείτε να το επιβλέψετε (π.χ. στο αυτοκίνητο).

 

24-36 μηνών

Κίνδυνοι πνιγμού: Στο στάδιο αυτό, το παιδί μπορεί να τρώει πολύ καλύτερα. Δεν επιθυμεί πια την αλεσμένη τροφή ενώ προσπαθεί να δοκιμάσει συνεχώς νέες τροφές που εσείς συνηθίζετε να καταναλώνετε. Συνεχίστε να αποφεύγετε τις τροφές που αναφέραμε για το διάστημα 12-24 μηνών και προσπαθήστε να διαχωρίσετε την ώρα φαγητού από το παιχνίδι. Έτσι το παιδί θα μάθει να μασάει και να καταπίνει καλύτερα.

 

3 ετών και μετά

Κίνδυνοι πνιγμού: Μετά το 3ο έτος της ζωής του, το παιδί σας αρχίζει να ανταγωνίζεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Προσπαθεί να φάει γρήγορα ή περισσότερο και να μιμηθεί κυρίως τους γονείς του. Αποτέλεσμα αυτών είναι συχνά να μην μασάει την τροφή του. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποθαρρύνετε αυτή την προσπάθεια, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε να του προσφέρετε φαγητό ενώ βλέπει τηλεόραση ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο που του αποσπάει την προσοχή του.

Αλλεργιογόνα τρόφιμα: Τα περισσότερα παιδιά δεν παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις μετά το 1ο έτος της ζωής τους.

Σημάδια αλλεργικών αντιδράσεων: Αρχικά σημάδια αλλεργικών αντιδράσεων περιλαμβάνουν τον έμετο, τη διάρροια, την αυξημένη εφίδρωση, τον κοιλιακό πόνο, την υπέρμετρη παραγωγή αερίων, τη φαγούρα, την γρήγορη αναπνοή κ.ά. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις συχνά επιταχύνονται και γίνονται ιδιαίτερα έντονες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.