Προσέξτε τις μερίδες - αντιμετωπίστε την παχυσαρκία

Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας στα παιδιά βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρο και 1 στα 5 είναι παχύσαρκο. Οι επιπτώσεις του αυξημένου βάρους στην οργανική και ψυχική υγεία του παιδιού και στη συνέχεια του ενήλικα, είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Προσέξτε τις μερίδες - αντιμετωπίστε την παχυσαρκία

Ένα βασικό αίτιο είναι το μέγεθος των μερίδων, το οποίο τείνει να αυξάνεται. Ένα παιδί χρειάζεται να λαμβάνει το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνει και ένας ενήλικας. Η ποικιλία αποτελεί προϋπόθεση για την επαρκή πρόσληψη του συνόλου των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση. Οι ποσότητες όμως διαφοροποιούνται και είναι σημαντικά μικρότερες. Αρκετοί γονείς, προσφέρουν στα παιδιά μερίδες ενηλίκων και μόνο εφόσον «αδειάσουν» το πιάτο τους, νιώθουν ασφαλείς.

 

Ορίζοντας τη μερίδα για ένα παιδί

Το κατάλληλο μέγεθος για ένα παιδί 2-3 ετών είναι περίπου η μισή από την μερίδα ενός ενήλικα. Στις πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθύνσεις, έχει χρησιμοποιηθεί για τα παιδιά, ένας γενικός κανόνας κατεύθυνσης που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ακριβής αλλά μπορεί να υποδείξει κατά προσέγγιση το μέγεθος της μερίδας και ορίζεται ως ίσο σε όγκο με την παλάμη του παιδιού. Έτσι εάν ένα γεύμα πρέπει να περιέχει 1 μερίδα κρέατος, 2 μερίδες λαχανικών και 1 μία μερίδα ψωμιού, είναι εύκολο να μετρηθούν κράτα προσέγγιση. Για παράδειγμα, 1 φέτα ψωμί, είναι περίπου η μισή από αυτή των ενηλίκων.

 

Τρόφιμα που χρειάζονται τα παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά 2-3 ετών, χρειάζονται να λαμβάνουν ημερησίως 1.000-1.200 θερμίδες. Αυτές πρέπει να κατανεμηθούν σωστά ώστε να λάβει το σύνολο των μάκρο- και μίκρο- θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται.

  • Ομάδα δημητριακών: 3-4 μερίδες ημερησίως. Δηλαδή 1-2 παιδικές φέτες ψωμί, ½ φλιτζάνι βρασμένο ρύζι και ½-1 φλιτζάνι δημητριακών. Συστήνεται τουλάχιστον τα μισά να είναι δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Ομάδα λαχανικών: 1-1 ½ φλιτζάνι ωμών ή βρασμένων λαχανικών. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν εκείνα που τους αρέσουν. Προσπαθήστε να τα κόβετε σε σχήματα που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή τους.
  • Ομάδα φρούτων: 1-2 φρούτα ημερησίως θεωρείται ως η ελάχιστη επιθυμητή ποσότητα. Επίσης μπορείτε πλέον αυτών, να τους προσφέρετε και φυσικό χυμό φρούτων, αλλά σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 150 ml.
  • Ομάδα γαλακτοκομικών: 2-2 ½ φλιτζάνια γάλακτος, κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συστήνεται η επιλογή μόνο πλήρους γάλακτος στις συγκεκριμένες ηλικίες.
  • Ομάδα κρέατος και οσπρίων: 2-3 μικρομερίδες ημερησίως. Μία μερίδα μπορεί να καλυφθεί από 1 αβγό, 30γρ. κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού ή από ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια.
  • Ομάδα λίπους: στην Ελλάδα συστήνεται η χρήση ελαιολάδου. Μία ποσότητα από 3 κουταλάκια ημερησίως πρέπει να θεωρείται αρκετή.

 

Τι θα πρέπει να κάνετε με τα μικρογεύματα και τα επιδόρπια

Τα μικρογεύματα θεωρούνται απαραίτητα μεταξύ των γευμάτων για τα παιδιά. Το στομάχι των παιδιών είναι αρκετά μικρό και συχνά δεν ανέχεται μεγάλα γεύματα. Έτσι, τα μικρογεύματα εξυπηρετούν τη συμπλήρωση για την κάλυψη των αναγκών. Τα επιδόρπια είναι σίγουρα επιθυμητά. Προσέξτε όμως να μην υπάρχουν καθημερινά. Επιλέξτε υγιεινά και προσφέρετε μικρές ποσότητες.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.
 
Προσέξτε τις μερίδες - αντιμετωπίστε την παχυσαρκία | Babylino

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.