Μάθετε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι (Νεανικός Διαβήτης)

Εάν έχετε διαγνώσει πρόσφατα ότι το παιδί σας πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, σίγουρα νιώσατε ότι χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας! Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι μία σπάνια κατάσταση. Παρουσιάζεται σε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών και μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά.

Μάθετε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι (Νεανικός Διαβήτης)

Τι είναι ο Νεανικός Διαβήτης;

Σακχαρώδης Διαβήτης ονομάζεται η αδυναμία του ανθρώπινου οργανισμού να ρυθμίζει επαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Τα επίπεδα που μπορεί να κυμαίνεται η γλυκόζη αίματος είναι από 80 - 110 mg / dl. Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται και μέσω των β-κυττάρων του παγκρέατος, ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη, η δράση της οποίας εξυπηρετεί τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης εντός των φυσιολογικών ορίων. Στις παθολογικές καταστάσεις, οι περιπτώσεις διακρίνονται στον τύπο Ι, όπου ο οργανισμός δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης και στον τύπο ΙΙ, που ο οργανισμός παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά παρουσιάζει αντίσταση στη δράση της. Στις περιπτώσεις των παιδιών, το πιο συχνό φαινόμενο είναι η ύπαρξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι ή νεανικού διαβήτη, όπως ονομάζεται, και χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη από το πάγκρεας.

 

Πώς μπορεί να εμφανιστεί και πώς εκδηλώνεται ο νεανικός διαβήτης;

Η εμφάνιση διαβήτη οφείλεται σε γονιδιακή προδιάθεση. Οφείλεται δηλαδή σε κάποιο γονίδιο που κληρονομεί το παιδί και, σε κάποια φάση της ζωής του, εκδηλώνεται. Η στιγμή της εκδήλωσης μπορεί να συμβεί μετά από κάποια ίωση και δεν οφείλεται στη διατροφή του παιδιού ή τα γλυκά που καταναλώνει. Φυσικά, ορισμένοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον ή η ύπαρξη παχυσαρκίας μπορεί να το επιταχύνει, αλλά δεν οφείλεται σε αυτά. Στην πραγματικότητα, οι βιολογικές διεργασίες και τα αντισώματα στο αίμα του παιδιού που δρουν ενάντια στα κύτταρα του παγκρέατος, έχουν ξεκινήσει αρκετά πριν την εκδήλωση της νόσου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τα συμπτώματα του νεανικού διαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ώστε να γίνει η διάγνωση του όσο το δυνατόν νωρίτερα και να μην χρειαστεί να φτάσει στο διαβητικό κώμα. Συμπτώματα του είναι:

  • Η αυξημένη δίψα και η συχνή διούρηση
  • Η υπερβολική και συχνή πείνα
  • Η απώλεια βάρους
  • Το αίσθημα της κόπωσης
  • Η ευερεθιστότητα και η ασυνήθιστη συμπεριφορά
  • Η διαταραχή της όρασης (θάμπωμα της όρασης)
  • Η συχνή παρουσίαση μυκητιασικής κολπίτιδας (στα κορίτσια)

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση του νεανικού διαβήτη;

Δυστυχώς ακόμα δεν θεραπεύεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι. Μπορεί όμως να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ποσότητες ινσουλίνης σε συνδυασμό με την ανάλογη για αυτές δίαιτα. Η διαδικασία απαιτεί μία καλή εκπαίδευση του γονέα και του παιδιού, ώστε να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια πώς να σιτίζεται. Μην θεωρείτε ότι δεν θα μπορεί το παιδί να καταναλώσει κάποιο γλυκό ή άλλο υδατανθρακούχο τρόφιμο. Απλά, θα πρέπει να μάθετε να υπολογίζετε τα γραμμάρια υδατάνθρακα και να προσαρμόζετε ανάλογα και τη δόση της ινσουλίνης. Τα ίδιο συμβαίνει και με κάθε άλλο σνακ που μπορεί να βρει σε ένα πάρτυ ή ακόμα και στο φρούτο, το οποίο περιέχει και αυτό υδατάνθρακες. Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι η αντιμετώπιση του Διαβήτη σε ένα παιδί αποτελεί μία πρόκληση, αφού το παιδί δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει την αναγκαιότητα μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης αίματος ή τη χορήγηση ινσουλίνης. Στην πράξη, λοιπόν, μπορεί να του δημιουργεί εκνευρισμό, φόβο ή ακόμα και μειωμένη διάθεση συνεργασίας. Το πρώτο λοιπόν ζητούμενο είναι να κερδίσετε τη συνεργασία του παιδιού και στη συνέχεια μπορεί η αντιμετώπιση να γίνει πολύ πιο εύκολη.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, παράμετρος στη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί η στάση της οικογένειας. Η οικογένεια μπορεί να κάνει τις διατροφικές επιλογές και το νέο τρόπο ζωής του παιδιού να φαίνεται εύκολος, ενώ παράλληλα θα ωφελείται και κάθε μέλος της. Είναι λοιπόν σκόπιμο να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με τακτικά γεύματα, σωστές επιλογές τροφίμων και πρώτων υλών και να έχετε κοινές δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν και τη σωματική άσκηση.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.