Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα

Τα βρέφη θεωρείται ότι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα όταν έχουν αραιές σε συχνότητα κενώσεις, κάθε 5-6 ημέρες, σκληρής υφής. Όμως, μπορεί να εμφανιστεί και σε καθημερινές κενώσεις, σκληρής και ξηρής υφής. Ένα τέτοιο πρόβλημα σπάνια εμφανίζεται σε βρέφη που θηλάζουν, αφού το μητρικό γάλα θεωρείται ότι έχει μία ήπια καθαρτική δράση. Συχνά εμφανίζεται κατά το πέρασμα από το μητρικό θηλασμό στα ειδικά γάλατα εμπορίου ή όταν εντάσσονται και οι στερεές τροφές στη διατροφή του. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα με τον παιδίατρο. Παράλληλα, όμως, δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές.

Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Προσφέρετε στο βρέφος επιπλέον ποσότητα υγρών, και κυρίως νερού,  επιπλέον των γευμάτων του. Ξεκινήστε με μία ποσότητα 60-120 ml. Σε καμία περίπτωση όμως μην αντικαταστήσετε κάποιο γεύμα του με νερό. Είναι μία συμπληρωματική χορήγηση.

 

Προσπαθήστε με χυμό φρούτων

Εάν η προσπάθεια με το νερό δεν φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, δοκιμάστε με ανάλογη ποσότητα από χυμό φρέσκου μήλου ή αχλαδιού.

 

Δοκιμάστε τα δαμάσκηνα

Επίσης, εάν το βρέφος έχει περάσει σε στερεά τρόφιμα, δοκιμάστε να προσθέσετε, προοδευτικά, στα πολτοποιημένα γεύματα φρούτων μικρές ποσότητες δαμάσκηνων, επίσης λιωμένων.

Εάν το πρόβλημα παραμένει και δημιουργεί έντονο πόνο στο βρέφος, χρησιμοποιήστε κάποιο κατάλληλο υπόθετο γλυκερίνης, αλλά μόνο περιστασιακά. Αμέσως μετά επικοινωνήστε και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε καθαρτικά ή λιπαντικές ουσίες που η σύνθεσή τους δεν βασίζεται στο νερό. Μπορείτε εύκολα να κρίνετε κάθε προϊόν από τη σύνθεσή του ή να δοκιμάσετε απλά να το διαλύσετε σε νερό. Εάν δεν διαλύεται, μην το χρησιμοποιήσετε.

Τέλος, εάν το πρόβλημα επαναλαμβάνεται, προσπαθήστε να παρατηρήσετε εάν υπάρχουν παράλληλα κι άλλα συμπτώματα, και συζητήστε τα με τον παιδίατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Συμβουλή

Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Μοιραστείτε το!
Οι ελληνικές πάνες Babylino Sensitive είναι οι πρώτες πάνες στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με τη διεθνή πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία πάνω από 200 βλαβερών ουσιών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστη απορροφητικότητα αλλά και πιστοποιημένη φιλικότητα.